Италиански готварски термини, които трябва да знаете

Италиански готварски термини, които трябва да знаете

Обичате италианска храна? А опитахте ли вече новото меню на пицария Амичи? Нашите майстор готвачи отново са Ви приготвили едно незабравимо пътешествие из Средиземноморието. Традиционен италиански вкус, най-качествени продукти и много любов.

Докато се чудите какво Ви се похапва, ние ще Ви разведем отново из любимата ни кухня. В тази статия ще Ви отведем в кухнята на известните ресторанти в Италия и ще Ви разкрием най-често срещаните термини, които те използват.

Италиански готварски термини, които трябва да знаете

А знаете ли, че..?

Освен пастата, доматът се е превърнал в един от главните герои в италианската кухня. Но това не винаги е било така. Първоначално те са били отглеждани в Централна и Южна Америка и са пренесени в Италия през 1500 година. Първоначално италианците се страхували от тях и са смятали, че са отровни. Затова ги използвали единствено в украсата на домовете си.

Едва през 16 и 17 век, започват да ги използват в кулинарията. По това време Испания е имала силно влияние в Италия и испанците научават местното население да използва доматите заедно с лука и патладжана в кухнята си.

Само век по-късно, нещата коренно се променят и доматът заема почетно място в рецептите на различните региони.

Италиански готварски термини, които трябва да знаете

Кои са най-популярните термини в италианската кухня?

Сигурни сме, че поне веднъж сте чували в любимото кулинарно предаване да определят пастата като „Ал денте”. Тази фраза се използва навсякъде по света и буквалния превод е „до зъба” или „готово за дъвчене”. Тя определя доколко сварена ще бъде пастата и каква е нейната твърдост. Самата фраза означава: „крехко, но твърдо”. Може да се използва и за зеленчуци, за да се уточни, че не трябва да бъдат преварени.

Други популярни термини в италианската кухня са:

  • Cacciatore – буквалният превод на този терми е „ловец”. В кулинарията, той е свързан с ястия, които се приготвят в ловджийски стил. В повечето случаи в рецептите са включени вино, билки, чушки, домати и лук.
  • Антипасти–във всяка страна предястията носят различно наименование. В Италия те са познати като антипаста и могат да бъдат студени, топли или комбинирани. Най-често това са плата от сушени меса, сирена, маслини и брускети.
  • Casalinga – в италианската кухня, този термин се превежда като „домашна”. Това обикновено се отнася до храна, която е приготвена в домашни условия, вложени са домашни продукти или рецептата е предавана от поколение на поколение.
  • Peperone – не бъркайте този термин с популярния салам „пиперони”, който се използва в небезизвестната пица. Пепероне се отнася за чушки. Ако в рецептата е използвана само една чушка, тогава е „пепе”.
  • Ceci – въпреки че тази дума има много значения, в кулинарията тя означава нахут или боб гарбанцо. Те често се използват в различни супи и тестени ястия.
  • Аранчини – буквално се превежда като „малък портокал”. Това е специалитет от силицианската кухня, който представлява оризови топки, пълнени с грах, рагу и моцарела. Интересно е, че са включени в списъка на традиционни италиански хранително-вкусови продукти.
  • Ribollita – традиционна тосканска супа, която включва остатъчен хляб, боб и различни зеленчуци. Буквално термина се превежда като „преварен”.
  • Панцанела – думата произлиза от Тоскана и се свързва с ястие, което е традиционно в цяла Италия. Това е специален вид салата, приготвена от домати и препечен хляб.
  • Бианка – можете да видите тази дума в много менюта и рецепти. Тя буквално се превежда като „бяла” и се отнася за ястия, които не съдържат доматен сос. Например пица Бианка и паста Бианка. Може да се използва и за описване на сосове, в които не се съдържат домати и са приготвени от млечни продукти.

Италиански готварски термини, които трябва да знаете

Вече можете да поръчвате любимите ястия и в най-изисканите ресторанти в Италия. Следете нашия блог, защото скоро ще Ви изненадаме с още интересна информация от света на италианската кухня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *