Какви са традиционните рецепти в Южна Италия?

Паста приключение из Италия – 2 част

Месецът на пастата почти приключи, но нашите майстори-готвачи са готови да Ви изненадат с нови изкушения! Не пропускайте да се насладите на традиционния италиански вкус като поръчате любимите си ястия от нашето меню. А докато чакате доставката, ние ще продължим да Ви развеждаме из регионите на Италия.

В предната част на статията Ви отведохме до Северна и Централна Италия, представихме Ви традиционни разновидности на спагетите и най-популярните ястия, приготвени с тях. Днес ще продължим това пътуване и ще Ви отведем в далечния Юг. Там, където смятат, че всяка чиния носи своята индивидуалност и сравняват приготвянето на паста с изкуството.

Интересен факт е, че през 50-те години най-известното телевизионно шоу в страната било Carosello. Неговият водещ – Джорджо Албертаци, посещавал домовете на домакините из цялата страна и показва как те приготвят типични за техния регион рецепти. Това му помогнало да представи историята на спагетите по един нов и завладяващ начин.

Южна Италия

За много хора в другите краища на света, пастата не е нещо специално. Те я оприличават като „спагети”, които се различават по форма, дебелина и дължина. За хората от региона всеки вид има свой специфичен вкус и допринася по различен начин за приготвяне на ястията.

Различните видове спагети в Южна Италия обикновено се приготвят с брашно от твърда пшеница, известно още като грис. Особеното за него е, че се отглежда единствено в Централна и Южна Италия. Този тип брашно е с по-високо съдържание на протеин и затова прибавянето на яйца към тестото не е необходимо. То се прави като към брашното се прибави единствено малко вода.

Какви са традиционните рецепти в Южна Италия?

 

Какви са традиционните рецепти в Южна Италия?

• Пачери – идват от региона Кампания, който предлага най-разнообразни видове тестени изделия и рецепти за паста. Приличат на дебели тръбички и името им идва от неаполитанската дума „paccharia”, която означава „шамари”. Предполага се, че са наречени по този начин, заради шляпащия звук, които издават, когато се смесят със соса в тигана. Тестото за тях се прави от твърда пшеница и вода, а подходящи комбинации за тях са с неаполитанско рагу или рикота. Най-известната рецепта с тях е Paccheri al Fornо.

• Касарече (Casarecce) – традиционни за региона на Сицилия. Тези макарони са едно незабравимо и вкусно завръщане към истинския домашен вкус на ръчно приготвената паста. Името идва от италианската дума „casarecce”, която буквално се превежда като „домашно приготвена”. Те имат увита форма с извити ръбове и са вдлъбнати по средата, чиято цел е да се смеси перфектно със соса. Тестото за тях се прави от избрани сортове твърда пшеница, примесена с вода. Именно на това се дължи характерната им по-груба текстура. Обикновено местните хора ги съчетават с домати и бадемово песто Trapanese.

• Филежа (Fileja) – типични за регион Калабрия, който е тясно свързан с традициите на кухнята в Южна Италия. Този регион се счита за основател на пастата, която след това се е разпространила из цяла Италия. Този вид спагети имат древен произход и тестото за тях се прави с брашно от твърда пшеница и вода. Интересно за тях е, че винаги се приготвят ръчно и сместа се оформя във формата на въже, а след това се увиват около много тънък прът. След това се разточват и нарязват. Традиционно се гарнират с рикота. Най-известната рецепта, която се приготвя с тях е Fileja Pasta con Sugo di ‘Nduja.

• Orecchiette – тези макарони са много популярни в региона на Апулия. Името им идва от тяхната форма и се превежда като „малки ушички”. Тестото за тях се приготвя от смес на брашно от твърда пшеница, брашно тип 0 и вода. След разточването се оформят малки парченца тесто, което се притиска с назъбен нож, провлачва се по дъската и се навива.След това се обръща върху палеца.  Отлично си подхождат със сезонни зеленчуци. Най-известната рецепта с тях е Orecchiette con Cime di Rapa.

• Лагане – са традиционни за регион Базилика. Тези макарони са едни от най-старите известни разновидности на пастата, датираща от древни римски времена. Те са много дебели и широки и се смята, че са предшественик на лазанята. Името им идва от гръцки и означава „кухненски съд”. Причината е, че първоначално са били приготвяни в глинен съд на открит пламък. Днес те се правят от смес на твърда пшеница, вода и сол. Често се комбинират с нахут и домати.

С това ще завършим нашето приключение из регионите на Италия. Надяваме се да Ви е било интересно да научите нещо повече за традициите в приготвянето на паста. Следете блога на пицария Amici, защото скоро ще Ви изненадаме с още вкусни преживявания от Средиземноморието.

2 thoughts on “Паста приключение из Италия – 2 част

  1. Паста приключение из Италия звучи като много забавно и вълнуващо преживяване! Италия е известна със своята изискана кухня и изобилие от разнообразни видове паста, които са изключително вкусни и апетитни.

    Представям си, че паста приключение в Италия би включвало различни активности, като посещение на местни пазари и избор на свежи продукти, готвене на традиционни италиански ястия и дегустация на разнообразни видове паста и сосове. Всичко това ще бъде придружено от невероятните гледки и атмосфера на Италия, които ще направят преживяването още по-незабравимо.

    Ако сте любител на храната и искате да опитате италианската кухня в нейната известна форма, тогава паста приключение в Италия определено ще е добро преживяване.

  2. Страхотна статия! Аз обожавам Италия и италианската кухня, но най-много обичам паста.
    Италианската кухня е известна в целия свят с разнообразните си видове паста, които могат да бъдат приготвени с различни сосове и подправки, за да се получи различен вкус. Пастата може да бъде приготвена с месо, риба, зеленчуци или дори само с масло и чесън.
    Независимо от вида, италианската паста тя винаги е привлекателна за любителите ѝ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *