Фестивал на добрия вкус

Фестивал на добрия вкус

Италия е родината на любовта. За много хора няма нищо по-вдъхновяващо от това да се докоснат до нейния автентичен дух, да се запознаят с историята и изкуството й. Но ние от пицария Амичи, сме любители на храната. Затова я опознаваме чрез нейните културни традиции, които се предават от поколение на поколение, за да достигнат до нас.

Сигурно и Вие знаете, че италианците могат да превърнат всяко хранене в неповторим шедьовър. В тази статия ще Ви представим най-интересните фестивали, които са прекалено вкусни, за да ги пропуснете.

Карнавалът във Венеция.

Несъмнено повечето хора свързват това събитие с маски, пищно украсени костюми и пъстра програма. Но Венецианският карнавал и неговата концепция са неразделно свързани с храната.

Самият термин „carnevale” произлиза от латинския израз „carnem levare”, което буквално се превежда като премахване на месото. Той се провежда от 1296 година и се провежда винаги 2 седмици преди Великден. Следователно това е последната възможност на италианците да погалят вкусовите си рецептори и да се насладят на кулинарните изкушения преди Великия пост.

Това е причината, по време на фестивала десертите да са на почит. Можете да откриете буквално навсякъде кростоли – италиански хрупкави бисквити. Те се правят от ръчно направено тесто, напоено с алкохол, тънко разточено, изпържено и след това гарнирано с пудра захар.

Но това е само едно от хилядите сладки предложения, които ще откриете по улиците, в местните заведения, ресторанти и дори кафета. Специално за карнавала, много от тях променят изцяло интериора и менюто си, за да са в тон с празника.

Sagra dell’Anguilla в Comacchio

Комакио е малко крайбрежно градче, разположено в парк Делта По в североизточна Италия. Икономиката на областта е съсредоточена около риболова и технологиите за консервиране на риба. Техният специалитет е змиорката и както вече се досещате имат специален фестивал, с който почитат този деликатес.

Празникът се провежда всяка година през май и се нарича – Sagra dell’Anguilla. Специално за него всички барове и ресторанти предлагат специални менюта, в които главният герой е змиорката. Тя се приготвя не само по традиционни рецепти, но и маринована, печена и пържена.

Центърът на фестивала е историческата фабрика за мариноване, която е превърната в музей. Специално за повода се използват старите съоръжения на сградата, които някога са използвани за печене на змиорка.

Акценти в менюто са змиорка, приготвена в сладко-кисел доматен и лучен сос и змиорка на скара със сочна хрупкава кожа.

Sagra del Peperoncino в Диаманте.

В района на Калабрия или по-точно в град Диаманте се провежда най-пикантния фестивал в целия свят. Той е посветен на местния лют червен пипер – Diavolicchio. Провежда се в средата на Септември и може да се каже, че един от най-популярните в Италия.

Създаден е от журналиста Енцо Монако през 1992 година и продължава цели 5 дни като включва специална програма от организирани събития.

Улиците претърпяват пълна трансформация. Украсяват се със стотици връзки сушени чушки и пурпурни склуптури на лют червен пипер. Посетителите на фестивала също са облечени в тон с празника – червени дрехи, корони от лют червен пипер, а дамите дори носят обеци с формата на пипер.

На сергиите, които са разположени навсякъде в града се продават люти чушки във всякакви форми, масла, млечни продукти и месо. Освен това, има музикални изпълнения, фото изложби, пикантен кинофестивал, готварски демонстрации и много други.

Акцент е състезанието по ядене на люти чушки, където всички смелчаци се потят и плачат по пътя към победата. А победителят е този, който изяде най-много люти чушки за 30 минути.

А на Вас кой фестивал Ви допада най-много? Споделете с нас в коментарите дали вече сте посещавали някой. Следете и нашия блог, защото скоро ще Ви запознаем с още интересни събития в Италия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *