Замрази лятото с пицария Амичи – 1 част

Замрази лятото с пицария Амичи – 1 част

Джелатото е много повече от дума, с която италианците наричат своя сладолед. То е изкушение, което се отличава със своята текстура, аромат и вкус. Само една хапка е достатъчна, за да останете очаровани от този уникален десерт.

Ако все още планирате лятната ваканция, не бързайте да оправяте багажа. В тази статия ние ще Ви отведем на пътешествие до Италия и ще Ви представим най-популярните замразени десерти.

Granita di caffè е замразен десерт, подобен на сорбето. Той е известен в Сицилия и се смята, че град Месина е неговият духовен дом. Там този десерт често се комбинира с вкуса на кафе и се нарича mezza con panna, което се превежда буквално наполовина със сметана.

Това име произлиза от древната практика да се сервира в по-големи чаши. И често хората, които предпочитали по-малки порции поръчвали „mezza”. По-късно този размер станал стандарт и днес Granita di caffè се сервира в обикновени чаши от вода или кафе.

Интересно е, че въпреки името си, десертът не се среща само с вкус на кафе. Освен него, типични вкусове са лимон, ягода, шоколад, праскова, череша и шам фъстък.

Това замръзено лакомство често се гарнира с неподсладена бита сметана и се сервира с италиански бриош отстрани.

Замрази лятото с пицария Амичи – 1 част

Semifreddo се появява за първи път в началото на 20 век като вариация на класическото френско парфе. Марино Марини – известен италиански готвач, журналист и историк на храните пише, че е по-съвършено от френското парфе. Причината за това е превъзходното усещане за кремообразност.

Тази замразена сладост е вариация между муса и сладоледа. Прави се с бита сметана, италиански меринг и се добавят ядки, плодове, шоколад, ванилия и много други. След това се охлажда, докато стегне и се сервира полузамразено, за да има лека и ефирна текстура, която да се топи на езика.

Това са само два от най-обичаните замразени италиански десерти. Следете нашия блог, защото скоро ще Ви разкрием кои са другите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *