Лято по сицилиански

Лято по сицилиански

Съвършена комбинация от съставки и великолепен вкус. Така можем да опишем италианската кухня. Това, което я прави уникална, са сезонните съставки, които намират място в рецептите на всеки регион.

В тази статия ще Ви представим едно свежо и вкусно предястие от бреговете на Сицилия. А именно – Капоната.

Трудно е да определим откъде произлиза оригиналната рецепта на Копонатата. Според някои историци в нея може да се открие истинската душа на острова и всички влияния, през които е преминал – гръцко, арабско, испанско, френско.

Според някои исторически документи  името на ястието произлиза от каталунската дума caponada. Тя буквално се превежда „нещо, свързано заедно като лозя” или наслада. Рецептата на това ястие се появява за първи път в италианските кулинарни книги през 1747 година. Там то се определя като вариация на гаспачото.

Само в Сицилия официалните вариации за Капоната са 37, като 4 от тях са най-популярни. Това, което е общо за всички от тях е,  че използват голямо количество сезонни зеленчуци. А от тях най-важен е патладжанът.

Не е тайна, че този зеленчук има арабски произход. Той е пренесен от мюсюлманските търговци в Сицилия в началото на 17 век. Още отначало местните жители толкова го харесали, че го направили главен герой на своята Капоната.

Оригиналната рецепта включва патладжан и смесица от други зеленчуци, допълнени от доматен сос, кедрови ядки и маслини. Днес, Капонатата се сервира като предястие преди основното ястие с месо или риба.

А Вие бихте ли я опитали?

Споделете с нас в коментарите, а ние ще се погрижим да Ви споделим още невероятни италиански изкушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *