Трите най-известни италиански десерти

Трите най-известни италиански десерти

Несъмнено, тирамисуто е най-известния италиански десерт. Елегантен и с неповторима консистенция. Той съчетава в едно деликатни бисквити, Маскарпоне, еспресо, вино „Марсала“ и какао на прах. Още с появата си сладкото изкушение е спечелило сърцата на хората и се е превърнало в един от любимите им десерти. Много неща могат да бъдат казани за него, но в тази статия ще обърнем внимание на следващите по популярност италиански десерти, които не са толкова известни в България.

Джелато /Gelato/ – това е сладък замразен десерт или казано по друг начин – италиански сладолед. Ако някога сте посещавали Италия, вероятно сте опитвали това невероятно изкушение. И може би Ви се е сторило, че джелатото е много по-вкусно и ароматизирано от американската му вариация. Но дали това се дължи на факта, че сте го консумирали в подножието на Рим, а не на Вашия диван? Истината е, че той се различава от познатия ни сладолед по своята гъстота, съдържанието на захар и температурата, в която се предлага. Друга съществена разлика е, че в сладоледa има минимум 10% мазнини, а джелатото съдържа само от 5 до 7% мазнини. Причината е, че то е направено в по-голямата си част от пълномаслено мляко.

Кантучините /Cantuccini/ са сред най-популярните и известни бишкоти в света. Приготвени от цели бадеми, те се изпичат в пещи и след това се нарязват и изпичат отново, за да придобият специфичния си златист цвят. Оригинална италианска рецепта, която е успяла да впечатли всички ценители с уникалната си сладост. Тайната им е все още неразгадана и се крие в Тоскана, под вещите ръце на майсторите сладкари.

Мачедония /Macedonia/ – колкото и да Ви се струва странно, в Италия това е името на традиционната им плодова салата. Прави се от сезонни плодове, като към тях се прибавят захар и бяло вино. В зависимост от предпочитанията на хората, може да се добави и лимонов сок. Сервира се винаги леко охладена, като може да бъде гарнирана и със сладолед.

С това ще завършим нашата кратка обиколка из света на италианското сладкарство. Съветваме Ви, ако имате възможност да посетите тази забележителна страна, защото тя със сигурност ще Ви впечатли с историята и изисканата си кухня. Но, ако нямате такава възможност заповядайте в Пицария Амичи. Нашите готвачи ще приготвят любимите Ви ястия и ще Ви зарадват с истинския италиански вкус, поднесен само в една чиния.

One thought on “Трите най-известни италиански десерти

  1. Италия е известна с богатата си кухня, която включва много вкусни и разнообразни десерти.

    Тирамисуто е вероятно най-известният италиански десерт, който се състои от слоеве от крем сирене, кафе, бисквити Савоярди и какао. Изключително лек и вкусен десерт. Предпочитам го.

    Джелато е италианският еквивалент на сладоледа, но с по-малко мазнини и по-интензивен вкус. Гелатото се прави от мляко, захар, яйца и вкусове като ванилия, шоколад, ягоди, лимон и други. Много лесно и бързо за приготвяне у дома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *