Трите най-популярни италиански предястия – 3 част

Трите най-популярни италиански предястия – 3 част

В предните части от статията Ви преведохме през вкусния свят на италианските предястия. Минахме през Средиземноморието и точно на морския бряг се насладихме на обичаната Супа Минестроне. А след това преминахме към малко разкош в лицето на брускетите. Тази толкова ароматна и в същото време вкусна комбинация от препечен хляб, подправки и още нещо.

Затова днес ще завършим пътешествието си през трите най-популярни италиански предястия.  А то ни отвежда в Торино, Пиемонте – регион от Северозападна Италия. Там, от където произлиза третото по популярност предястие – гризините.

Гризините са традиционни италиански хлебни пръчици. Те се правят от хляб, който е нарязан на много тънки пръчици, а след това препечен, за да се получи тънка хрупкава коричка. Могат да бъдат допълнително гарнирани с розмарин, сусамово семе, лук, пармезан и много други съставки.

Историята на това предястие може да се проследи до 17 век. Всъщност, създаването им е свързано със  здравословните проблеми на херцог Виторио Амедео II от Савой. Тъй като благородникът имал проблеми с храносмилането, наредил на лекаря си да измисли храна, която да не дразни стомаха му. Така Антонио Брунеро използвал тесто от ghersa – традиционен торински хляб. Той го разтеглил на дълги и тънки ивици. След това го препекъл и го предложил на Виторио Амедео.

Когато херцогът ги опитал толкова ги харесал, че не след дълго гризините се предлагали като предястие на всички приеми и балове. Така пожънали популярност и станали популярно предястие в цяла Италия.

Днес, те се сервират по много начин – самостоятелно или увити като прошуто. В почти всеки регион на страната има поне по няколко вариации за приготвянето на гризините.

С това ще приключим тази статия. Надяваме се да сте харесали пътешествието, което направихме през топ 3 на италианските предястия. Очаквайте скоро още много вкусни италиански изкушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *