С аромат на пролет

С аромат на пролет

Изкушение в чиния. Това е Италия през нашите очи с нейните 20 региона, предлагащи ни различни вкусове и кулинарни специалитети. Италианците се гордеят със своите автентични рецепти и, че винаги използват сезонни съставки. Така кухнята им се превръща в едно невероятно кулинарно изживяване всеки сезон.

Пролетта е времето за нови приключения. Затова в тази статия ще Ви разкажем за една от любимите сезони съставки в централна Италия.

С аромат на пролет - пицария Амичи

Артишокът е една от най-обичаните пролетни съставки в този регион. Той се използва от Февруари до Април, когато може да бъде открит пресен на пазара. Има ниско съдържание на мазнини и е добър източни на калий, витамин С, фибри и магнезии. Намира широко приложение в различни ястия.

В Рим се използва разновидност на артишока, който се нарича цимароли – cimaroli. Той няма мъхеста сърцевина. Това означава, че единствено трябва да се подреже и подготви за готвене.

Една от най-популярните рецепти в тази област е carciofi alla giudia или артишок по еврейски. Историята на това ястие датира още от Римската империя, която еврейската общност е била близо 50 000 души. За първи път е споменато в готварски книги през 16 век. Интересното на това ястие е, че артишока се подготвя за готвене в лимонова вода. Нарязва се така, че да придобие вид на слънчоглед и се обработва до хрупкавост на листата.

Това е само един от многото начини за приготвянето на този сезонен зеленчук. Италианците обичат разнообразните и балансирани вкусове. Затова го използват практически на всякъде. Често го поднасят самостоятелно, овкусен с различни подправки. Друг популярен вариант е пресния артишок да се сготви със сок от лимон и копър. Така приготвен, той се превръща в идеалното предястия и гарнитура към различни меса. Артишокът е свежа съставка, подходяща и за зеленчукова супа.

С това ще приключим тази статия. Надяваме се да Ви е било интересно. Очаквайте скоро следващата ни статия, където ще Ви споделим трите най-известни италиански пролетни ястия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *