доставка на храна варна

История на доставката на храна.

Храната винаги е заемала значителна роля в живота на хората. Още от древни времена, те са я използвали не само, за да задоволят хранителните си потребности, но и да покажат високата си култура и обществен статус. Благородниците са хвърляли луди пари, за да наемат най-добрите готвачи за приемите си. За тях е било въпрос на чест да поднесат на гостите си ястия, които не само ще завладеят всичките им сетива, но и ще ги зашеметят и накарат да си спомнят за вкуса й дълго след това. И докато висшето общество е превръщало всяко хранене в събитие, то обикновените хора винаги са търсели лесно достъпни и дълготрайни продукти и разбира се, на ниска цена. Затова и по това време, уличните търговци и обществените таверни са били на почит сред простолюдието.

В същия период се появява и концепцията за готови ястия, които могат да се консумират направо на улицата или вкъщи. Пазарните и крайпътни щандове за продажба на този тип храна много бързо добиват популярност и се разпространяват в древна Гърция и Рим. В Помпей на търговските  улици е имало многобройни готварски магазини, които представлявали подвижни сергии, където храната се приготвяла на място. Те предлагали горещи гозби на забързаните граждани, които нямали време да седнат в таверна, за да се нахранят. По време на разкопки в града, археолози откриват, че в много от къщите липсва официална трапезария и кухненски бокс, което довежда до мисълта, че готвенето у дома е било необичайно за жителите на Помпей. За сметка на това в руйните са открити останките на над 200 „готварски магазина”.

За разлика от Европа, търговците в Ацтек продавали атоли (каша от царевично тесто) и различни видове тамали (тесто, което се задушава в царевични люспи или обелки от банани и се пълни с различна плънка). Те изкушавали преминаващите минувачи с неустоимия си аромат и вкус и за кратко време успели да спечелят сърцата на обикновените хора. Дори след испанската колонизация на Перу, тези традиционни ястия на коренните жители успяват да запазят първоначалния си вид.

През Средновековието, в Европа продължава да има улични търговци, които да предлагат храна от типа „take out”. По улиците на Лондон най-вече са се продавали месни пайове, печено месо и френско вино. Докато в Париж са преобладавали печени меса и тиква, сладкиши, сирена и яйца. Готовите ястия са били закупувани най-вече от бедните граждани, понеже те не са разполагали със собствени кухненски помещения. През 14 век във Франция, месарите много често изпращали своите подчинени да доставят месните продукти директно от магазина до домовете на по-заможните семейства.

И това са само някой от примерите, които показват, че доставката на продукти и храната приготвена директно на улицата е съществувала в много култури през далечните векове.

В днешно време доставката на храна е изключително популярна услуга. Всеки ресторант я предлага, за да улесни своите клиенти и да им даде възможност да консумират любимите си ястия у дома или на работното си място. Въпреки че много хора разчитат на този вариант, все още остава въпроса от къде произхожда и как се е разпространила идеята за доставката на храна от ресторантите.

Според проучванията всичко е започнало в Лондон в периода на Втората Световна война. По време на бомбардировките много от домовете и кухненските уреди на голяма част от населението били унищожени и нямало как да си приготвят храна. В този момент службата за доброволци взела нещата в свой ръце и започнала да доставя хранителни запаси не само на военнослужещите, но и на гражданите. Идеята толкова много се харесала, че през 1947 година в Хемъл Хемпстед много от ресторантите започнали да предлагат тази услуга. Те доставяли топли и предварително приготвени ястия с колички до домовете на своите клиенти.

Гостите на града били очаровани от тази инициатива и много бързо я пренесли от Англия в САЩ, където първоначално започнала да функционира във Филаделфия. Там заведенията доставяли храна не само на тези, които поръчвали, но и на бедните домакинства, които не можели да се изхранят. Правителството съблюдавало квотата по тези програми да бъдат изпълнени и да няма гладни хора. Така този метод се разпространил и в други части на страната (Ню Йорк бързо последвал примера). След като другите държави научили за тази услуга и ползите от нея, също започнали да я практикуват. В Австралия за първи път доставката на храна се появила през 1952 година.

С течение на времето услугата се развива и започва да бъде все по-привлекателна за клиентите. Много от ресторантите предлагали безплатна доставка до домовете на хората, което изключително много се харесало на широката общественост. Това само доказва, че доставката е основен фактор, които засяга търсенето и развитието на индустрията, в която присъства висока конкуренция.

Как да поръчате от Пицария Амичи?

Ние от Пицария Амичи се гордеем, че предлагаме на своите клиенти не само неустоимо вкусна храна, но и бърза и надеждна доставка. Нашето богато меню е способно да задоволи и най-претенциозния вкус и да Ви пренесе в един различен свят, изпълнен с експлозия от вкусове и аромати. Единственото, което трябва да направите е да влезете в сайта ни и да изберете пицата или ястието, което искате да поръчате. От там поемаме ние!

Ние държим на качеството и вярваме, че всеки клиент заслужава най-доброто обслужване. Затова се стараем да обработваме своевременно постъпилите поръчките, за да могат те да пристигнат до Вас максимално бързо. След като поръчката Ви достигне до нас, нашият диспечер я предава в кухнята, където се случват чудесата в Пицария Амичи. Там екипът ни от професионални готвачи превръщат обикновените продукти в неповторими специалитети, които ще пленят сетивата Ви. Те предават специално приготвените за Вас храна на доставчиците ни, които потеглят с нея към Вашия адрес. Понякога пътя е дълъг и преминава през целия град, но накрая нашите ястия винаги пристигат до Вас топли!

Опитате ли веднъж нашите специалитети непременно ще се възползвате отново от нашите услуги. Защото ние се вслушваме в съветите не само на нашите италиански приятели, помогнали ни да сътворим това разнообразие от оригинални рецепти, но и на нашите клиенти. Предлагаме Ви невероятни ястия, пици направени от ръчно замесено тесто и изпечени на жив огън и специално обено меню. Да Ви е сладко, приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *