Традиционна Коледа в Италия

Традиционна Коледа в Италия

Декември е най-магическия месец. И не само защото от небето се сипе пухкав сняг, а защото всички очакваме с нетърпение празниците. Много хора са убедени, че няма Коледа като тази прекарана в Италия. Това е не само един от най-популярните празници в страната, но и всеки регион има своите уникални традиции. Повярвайте ни – няма по-вълнуващо нещо от това да се докоснеш до най-обичаните италиански семейни рецепти. Особено на Коледа.

С тази статия ще запалиш още малко любопитството Ви и ще Ви представим някой от най-обичаните италиански коледни ястия. Пригответе се за едно снежно изживяване…в Италия.

Семейния празник започва още от обяд! Семейството се събира няколко часа по-рано и заедно приготвят дома и трапезата. Децата си играят около елхата и отварят подаръците, докато възрастните подреждат масата. И малко след 11 започва традиционния Коледен обяд. Той може да продължи с часове.

В повечето региони започват с класическа антипаста, която може да е комбинирана с салами, фини италиански сирена, маслини и артишок. Следващият курс е пастата, която в Южна и Централна Италия е печена. Докато в Северна Италия сервират лазаня Болонезе или равиоли. А след него се сервира основното ястие – печено телешко или пилешко, гарнирано с пюре.

Традиционната Коледна вечеря е по-лека и в нея не се включва червено месо. Обикновено то е заменено от различни морски дарове – риба меч, риба тон, сьомга, салата от октопод, миди, калмари, осолена треска. Като в някой региони на трапезата могат да се включат ястия приготвени от пилешко или пуешко месо.

Не бива да пропускаме и десертите. Те са обичани из цяла Италия и всяка празничен обяд или вечеря завършва с тях – бишкоти, бонбони от нуга или захаросани пайетони.

Трябва да опитате сами, за да разберете какъв е истинския вкус на Коледа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *