Сладост от Италия

Сладост от Италия

Мина доста време, от както Ви говорихме за сладостта на италианската кухня. А лятото е най-подходящото време да си припомним за любимите десерти. Но този път няма да Ви разказваме за традиционното джелато, нито за познатото ни тирамису. А ще се пренесем в региона Пиемонт, където господства Панакотата.

Интересното е, че името „раппа cotta” се споменава за първи път в готварските книги в Италия едва през 60-те години на миналия век. Като общото за всички рецепти е, че често е бил посочван като традиционен десерт на северния регион Пиемонт.

Сладост от Италия
Сладост от Италия

Според една история, панакотата е измислена от унгарка, живяла в Италия в началото на 20-ти век. Различните източници се разединяват около състава на първоначалната рецепта. Според някой десертът е бил приготвен само с желатин, а други твърдят, че е имало и яйчени жълтъци. Едно е сигурно – панакотата е прилича на плътен крем и е имала различни форми. По тази причина, авторката й първоначално я нарича „latte inglese”, което буквално преведено означава английско мляко.

Години по-късно, това сладко изкушение става толкова известно, че става любимо на жителите в региона Пиемонт. Точно затова и става познато на света под името „раппа cotta”.

През 2001 година, Пиемонт включва панакотата в списъка си с традиционни десерти за региона. Като рецептата включва сметана, мляко, захар, ванилия, желатин, ром и марсала. Заливката е различна, според интерпретацията на готвача и може да бъде както карамел, така и различни сладка.

С това ще приключим тази статия. Надяваме се да сме Ви изкушили с тази неустоима сладост от Италия. Очаквайте скоро още интересни статии за италианската кухня.

One thought on “Сладост от Италия

  1. Обожавам италианската кухня както и културата им. Със сигурност ще пробвам Панакотата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *