От дълбините на морето

От дълбините на морето

Лято е. Време е да захвърлим задълженията и да отпътуваме към морето. Да се излегнем на морския бряг с коктейл в ръка и да се насладим на хубавото време. А, за да не скучаете ние от Пицария Амичи ще Ви споделим едно известно италианско ястие, което е в тон със сезона. От дълбините на Средиземноморието, Acqua pazza е класика, която не бива да пропуснете.

С тази статия ще започнем една поредица, с която ще Ви споделим традиционни и изкушаващи летни италиански специалитети. Започваме с региона на Неапол, който ще ни понесе по гребена на вълната.

Acqua pazza е рибно ястие, чието име буквално от италиански се превежда „риба в луда вода”. То произлиза от Средновековието, когато обикновените хора не можели да се позволят да си купят готварска сол. Причината била, че върху нея имало големи данъци. Затова рибарите използвали за приготвянето на улова си морска вода. А след това бульонът от рибата намирал място и в самото ястие. Това компенсирало липсващата сол и придавало на храната желания солен привкус.

От дълбините на морето

Този прост бульон е бил овкусяван само с малко зехтин и домати. С течение на времето първоначалната рецепта се е изменила. Започват да се използват различни видове бели риби като треска. А към нея се добавяло копър, маслини, чушки, целина, моркови и понякога каперси. Ястието напуска региона на Неапол и открива своята интерпретация и в другите региони на страната. Като на всякъде за овкусяването се използва различен букет от подправки. Но едно е общото – лекия и нежен вкус, напомнящ на морския бриз.

Точно и това прави Acqua pazza предпочитано ястие сред туристите през 60-те години на миналия век. Те толкова били впечатлени от съвършения му баланс, че започнали да го поставят на наравно с италианската пица.

От дълбините на морето

Днес има разнообразни рецепти за приготвянето на Acqua pazza. Използват се както различни бели риби, така и много зеленчуци. Овкусява се със зехтин, бяло вино, чесън, магданоз. И разбира се – бульона от рибата.

Преди Acqua pazza е било ястие на бедните, но днес е символ на изтънчен вкус и класа.

С това ще приключим тази статия. Надяваме се да сме Ви вдъхновили да опитате нещо ново от италианската кухня. Очаквайте скоро да Ви представим още изкушаващи летни ястия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *