Съчетание на добрия вкус – 2 част

Съчетание на добрия вкус – 2 част

Готови ли сте да продължим пътешествието из Средиземноморието? В предната част на статията обърнахме внимание на най-популярните италиански вина. Не пропуснахме и да погъделичкаме сетивата Ви с няколко перфектни комбинации, които ще превърнат всяко хранене в незабравимо преживяване.

Днес ще продължим темата, като обърнем внимание на традиционни италиански ястия и кои вина да изберете за тях.

Как да комбинирате храната си с вино?

В Италия ще откриете голямо разнообразие от вкусове и аромати. Няма значение дали предпочитате класиката – пица Маргарита или сте готови да опитате традиционните ястия на всеки регион. Без значение какво ще ядете, има подходящо вино за това!

Продължаваме с някои от любимите ни съчетания на храна и вино!

Равиоли.

Равиолите може да са трудни за комбинация с вино, защото пълнежът им променя изцяло техния вкус. Сосът, с който са съчетани, също може да повлияе на избора Ви.

Обикновено подходящ избор е червено вино със средна плътност или бяло вино с по-наситен вкус и аромат. Най-добрата стратегия е да изберете виното, според отличаващите съставки на равиолите. Например:

  • Равиоли с гъби –добър избор са Cabernet Sauvignon или Pinot Noir.
  • Равиоли с омари – изберете наситено бяло вино като Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Riesling или Grüner Veltliner.
  • Равиоли с месо – повечето червени вина са подходящи, но препоръчваме хубаво Merlot.
  • Равиоли със сирене – тук и бялото и червеното вино са добър избор. Можете да заложите на Chardonnay,
  • Sauvignon Blanc или Malbec.

Съчетание на добрия вкус – 2 част

Пица.

Някои класически италиански пици като Неаполитана и Маргарита се съчетават отлично със сухо Розе и Garnacha. И двете вина си подхождат с пресен босилек и моцарела.

Когато ядете пица, всичко зависи от Вашите предпочитания. По-светлите червени вина се съчетават много добре с почти всички видове пица. Ако искате да експериментирате и да опитате по-смели вкусове, тогава Pinot Noir или Chardonnay са подходящи за пица с основа сметана.

Лазаня.

Лазанята е едно от най-сложните италиански ястия. Често има множество съставки със силен вкус и дълбочина. Например – сирене, месо, зеленчуци, пресни подправки или сушени билки. Често най-добрият избор е червено вино, което да намали силата на този вкус и да го допълни. Добър избор са вина като Chianti, Barbera и Zinfandel.

Карбонара.

Спагети Карбонара са класическо италианско ястие и включват зехтин, яйца, бекон и пармезан. Интересното е, че си подхождат както с бяло, така и с червено вино.

Ако предпочитате червено, трябва да заложите на такова с плодови нотки и по-малко киселинност като Pinot Noir, Barbera или Montepulciano.

Ако сте се насочили към бяло, изберете нещо, което допълва ароматите на маслото и сиренето. Например Pinot Grigio, Chardonnay или Riesling.

Други популярни ястия.

  • Ризото – добър избор са земните червени вина като Pinot Noir и Nebbiolo. Подходящи са и дъбово Chardonnay и Pinot Grigio.
  • Полента – това е северно италианско ястие, което се прави от едро смляна царевица. Съчетава се перфектно с хубаво Розе, Мерло или Beaujolais.
  • Ньоки – вид паста, която наподобява кнедли. Често са придружени с песто, зехтин или друг сос. Подхожда им леко червено или бяло вино. От белите вина са подходящи Pinot Grigio и Pecorino, а от червените – Chianti и Barbera.
  • Печен патладжан – това е ястие на основата на доматен сос, разтопено сирене и поръсено с пармезан отгоре.
  • Често дълго са пържени с галета преди печенето. Трябва да изберете вино с висока киселинност, за да пасне на доматения сос. Добри комбинации са Barbera и Sangiovese, които пасват перфектно на това ястие.

Десерти.

В Италия всеки десерт е един истински шедьовър. Италианските готвачи са истински виртуози в приготвянето на сладки изкушения. По ресторантите ще срещнете не само много традиционни и известни в цял свят предложения, но и нови авторски рецепти, които ще предизвикат Вашето любопитство.

Едно е сигурно – за да завършите всяко хранене подобаващо, нуждаете се от десерт. Както можете да се досетите и тук местните жители не пропускат виното!

За десерт като тирамису, Ви препоръчваме да го съчетаете с традиционно десертно вино в Тоскански стил – Vin Santo известно още като „Свещено вино”.

Какво е по-хубаво от италиански десерт с уникално вино за завършек на това пътешествие? Надяваме се информацията в нашата статия да Ви е била от полза. Следете нашия блог, защото скоро ще обърнем внимание на десертите и как правилно да ги съчетавате с вината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *