С полъх на спагети

С полъх на спагети

Спагети – изкушение, сервирано в една чиния. Невероятна комбинация от вкусове, които италианците са усъвършенствали и превърнали в част от националната си кухня. Макар и да не произлизат от Италия, рецептите на много от световно известните спагети носят полъха на Средиземноморието.

В тази статия ще продължим да Ви разкриваме тайните на италианската кухня. Ще преминем през любимите ни спагети Болонезе и ще достигнем до сърцето на Рим – там, където и до днес най-известните кулинара сътворяват вълшебства от обикновени продукти.

Разбира се, спагетите Болонезе са не само най-разпространените, но и любимото ястие на много от нашите клиенти. Но понеже историята им е толкова известна, този път няма да насочваме вниманието Ви към тях. Вместо това ще разгледаме три други рецепти, които също са също толковавпечатляващи с изискания си вкус и начина си на приготвяне.

Спагетите Bucatini all’Amatriciana произхождат от малко градче наречено Абруци, намиращо се на 100 километра източно от Рим. За приготвянето им се използва лук соте, свинско месо (може да се използва бекон) и домат. Преди да се сервират се поръсват със сиренe (пекорино или пармиджано). Доста е спорно как италианците са достигнали до познатия начин на приготвяне на спагетите. Според някой, жителите на селото са използвали традиционна рецепта за приготвяне на соса, наричана „gricia“ или „griscia като са добавили към нея домати. Така магията се е случила и това ястие се е запазило и до днес в италианската кухня.

Spaghetti con le vongole или казано по друг начин – спагети с миди е класика за региона на Южна Италия. Оригиналната рецета е без домати, но в днешно време се срещат разнообразни вариации. Често в някой от тях се комбинират пресни домати с миди, приготвени със зехтин, чесън и чаша бяло вино. Особеност на тези спагети е, че никога не се сервират със сирене отгоре.

Спагетите Карбонара са едни от най-известните в Рим и региона около него. Приготвя се на базата на пържена панцета, яйца, сирене (в идеалния случай Pecorino Romano, разбира се), смесено с черен пипер. Пастата винаги трябва да се сервира топла, гарнирана с допълнително настърган пекорино.

Ако искате да опитате уникалния вкус на Италия, заповядайте при нас! Ние ще се погрижим да останете доволен от пътеществието си в италианската кухня и да си тръгнете с усмивка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *