Какъв е етикетът в ресторантите в Италия?

Какъв е етикетът в ресторантите в Италия?

Ако обичате да пътувате – Италия е Вашето място. Забележителни градове с вековна история и богато културно наследство. Но това са само част от нещата, които може да Ви предложи страната. Както вече знаете – италианците приемат храната изключително сериозно. Всеки регион и град си има своите уникални рецепти и специалитети, с които се гордее. За туристите странстването из италианската кухня може да се окаже истинско приключение. Но за да го изживеете пълноценно трябва да знаете как да се държите правилно.

Всичко започва с влизането в ресторанта. Прието е винаги да се поздравява официално – Buongiorno (преди 15:00 часа) или Buonasera (след 15:00 часа). Съветваме Ви да се въздържате от употребата на Ciao, защото с него е прието да се поздравяват хора, които познавате.

Обърнете внимание, че в Италия се смята за неуважение да гледате в телефона си или да говорите по него, докато сте на масата. Затова, ако Ви се наложи по-добре излезте навън, защото в някой ресторанти поведението Ви може да се приеме като грубо и невъзпитано. По същия начин могат да реагират, ако извадите пакет носни кърпички или започнете да си чистите зъбите с клечка за зъби.

Ресторантите от по-висок ценови клас никога не сервират минералната вода в пластмасови бутилки. Тя се сервира в стъклени чаши и кани. Много често срещано е сервитьорът  да попита дали желаете вода още преди да сте разгледали менюто. Менютата са лесни за разбиране, ако се справяте добре с английския език. В повечето случай са разделени на 5 основни секции – предястия, супи и тестени изделия, месо и риба, салати и десерти.

Важно е да знаете, че сервитьорите няма да Ви донесат сметката, докато не я поискате дори да сте последните хора в ресторанта. Когато сте готови да платите поискате „il conto”. Не всички ресторанти приемат кредитни карти, така че си пригответе пари в брой.

С това ще приключим тази статия. Надяваме се да Ви е било интересно да се докоснете още малко от италианската култура. Но ако искате да опитате нещо традиционно и необикновено вкусно, заповядайте в пицария Амичи и ние ще се погрижим за Вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *