Паста приключение из Италия – 1 част

Паста приключение из Италия – 1 част

Месецът на спагетите започна в пицария Amici. Нашите майстор готвачи са Ви приготвили традиционни италиански изкушения за всички сетива. А докато похапвате вкусно у дома, ние ще Ви заведем на едно по-различно пътешествие на италианската паста.

В тази статия ще посетим различните региони на Италия. Ще Ви преведем през пътека от равиоли, анелети, букатини и още много разновидности на спагетите. Няма да пропуснем да Ви представим и някои от най-популярните рецепти, които придават индивидуалност на регионите.

В италианската кухня пастата е на почит! Има повече от 400 форми спагети, много от които имат повече от едно име и вариант. Интересен факт е, че думата „спагети” идва от италианската дума „spago”, която буквално означава канап и се свързва с дълга и тънка форма.

Италианска паста в Северна Италия

Пастата в северна Италия, често се прави от меко пшенично брашно (универсално или тип 00), което е специално отгледано в северните региони. Тъй като то е с ниско съдържание на протеин, към него задължително се добавят яйца, за да се получи спойка между продуктите. Резултатът е меко като коприна тесто, което може да се разточи перфектно и да бъде основата на различни видове паста.

В този регион най-популярни са:

 • Канедерли – се приготвят в региона Трентино Алто Адидже. Приличат повече на ньоки, отколкото на традиционна паста. Те са по-големи и винаги се приготвят ръчно. Интересното е, за да се направят, трябва напоен с мляко хляб да се оваля в яйца, спек (сушено месо) и местно сирене. Най-известната рецепта с тях е Canederli Trentini.

 • Равиоли ди зука(RAVIOLI DI ZUCCA) – традиционни за Ломбардия. Те са по-известни и като tortelli di zucca alla mantovana, кръстени на града, в който са били приготвени за първи път – Мантова. Ако сте фенове на тиквения пай, сетивата Ви ще изпитат истинско удоволствие от тази паста, пълнена с тиква.

 • Пицочери (PIZZOCCHERI) – са често срещани в Северна Ломбардия, близо до Алпите. Приготвят се от смес на брашно от елда, пшенично брашно и вода. Оформят се като панделки. Получават името си от диалектната дума „bizzo”, която означава залък.

 • Агнолоти дел Плин (Agnolotti del Plin) – произхождат от региона Пиемонте, което е родното място на една от най-известните вериги ресторанти в Италия – Eataly . Тази паста прилича малко на пелмените и са пълнени със смес от телешко,приготвено на бавен огън, сирене Пармиджано-Реджано и зелени зеленчуци. Перфектно се комбинират с телешки сос или масло с настъргани трюфели.

италианска паста

Централна Италия

Това е мястото, където северът и югът се срещат. В този регион, италианската паста се приготвя или от смес от брашно и яйца или от брашно и вода. Тук можете да видите много по-голямо разнообразие и рецептите са много разнообразни и включващи като сезонни съставки, така и най-известните продукти на региона.

Традиционните рецепти включват:

 • Гарганели (Garganelli) – идват от региона Емилия-Романя. Тази паста получава името си от дилектната дума „chicken gullet”, която буквално се превежда „пилешки хранопровод”. Предполага се, че носят това име заради своята дълга и ръбеста форма. Правят се ръчно, като плосък квадрат от тестото се увива около дървена пръчка с улейчета.

 • Талиателипроизхождат от регионите Марке и Емилия-Романя. Представляват дълги, златисти и по-широки от фетучините ивици. Името им идва от италианската дума „tagliare”, която означава „реже”. Комбинират се перфектно с трюфели или рагу ала Болонезе. Най-известната рецептас талиатели от тези два региона е Tagliatelle al Tartufo.

 • Пици (Pici)типични за региона на Тоскана. Тестото за тях представлява гъста смес от пшенично брашно, вода и олио. Точат се ръчно и се правят на изключително дебели нишки, които приличат на „тлъсти” спагети. Интересното за тях е, че получават името от думата „appicciare”, която означава „залепване”. Най-известната рецепта с тях е Pici all’Aglione.

 • Букатини са често срещани в региона на Лацио. Те са братовчед на спагетите и представляват дебели кухи нишки. Името им идва от италианската дума „buco”, която означава „дупка”. Популярна рецепта с тях е Bucatini all’Amatriciana.

С това ще завършим тази част на статията. Очаквайте скоро да Ви запознаем и с вкусните изкушения на Южна Италия и специални предложения от нашите майстор готвачи.

2 thoughts on “Паста приключение из Италия – 1 част

 1. Много интересна статия. Авторът добре описва детайлите и предоставя много интересни факти за тези италиански класики. Общо взето, статията е добре написана и забавна да се чете.

 2. Статията „Паста – приключение от Италия“ на сайта Pizza Amici е много интересен материал, който запознава читателя с историята на една от най-известните италиански ястия – паста. Статията е разделена на две части, като в първата част се разглеждат начинът на приготвяне на паста и нейната история, а във втората част се представят различните видове паста и начинът на приготвяне на различните паста ястия.

  Първата част на статията е посветена на историята на пастата, която е изключително интересна и информативна. Статията започва с обяснение как пастата е станала толкова популярна в Италия и по целия свят, и как еволюира техниката на приготвянето й от старинните ръчно приготвени методи към модерните индустриални методи.

  Важно е да се отбележи, че статията представя много интересни факти и аспекти за историята на пастата. Например, статията обяснява как пастата е била популярна сред бедните в Италия, заради своята дълготрайност и лесната си превозка. Статията разглежда също така и различните начини на приготвяне на пастата, като се споменава и традиционното италианско приготвяне на паста, което изисква специално внимание и умение.

  Втората част на статията се фокусира върху различните видове паста и начинът на приготвяне на различните паста ястия. Статията предлага много полезна информация за различните видове паста, като се дава описание на всяка една от тях и се представят различните начини на приготвяне на ястия с тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *