Отпразнувайте Коледа по италиански

Отпразнувайте Коледа по италиански

Италия е страна с дългогодишна история и уникални традиции. Всеки неин регион се отличава със своя култура, празнични обичаи и храна. Още в началото на Декември можете да усетите коледната атмосфера и дух. Улиците заменят своите скучни визии и се пременят с нови светлини и украса. За хората това е най-магическото време в годината, когато могат да се отдадат на заслужена почивка и споделени мигове със семейството.

Ако планирате да прекарате първата си Коледа в Италия, Ви очаква истинско удоволствие. Ще изживеете незабравими емоции, които никъде другаде няма да откриете. Но, ако не можете да си позволите това пътуване, останете с нас! В тази статия ще Ви споделим как да празнуват местните жители и ще Ви представим най-впечатляващите коледни ястия.

Кога започват Коледните празненства в Италия? 

Коледните празници започват с Деня на непорочното зачатие на 8-ми декември. Това е католически празник, който почита зачеването на Дева Мария като непорочна, без грях. Въпреки религиозния характер на този ден, много семейства го използват, за да се съберат и да украсят заедно елхата. 

Въпреки че на 8-ми декември поставя началото на празничния сезон, за децата денят на Свети Николас е по-специален. Всеки регион има различна дата, на която почита Светеца. В някои той дори не е свързан с коледните чествания. Например в Пилия, той е на 9-ти май, докато в повечето северни региони е на 6-ти декември. 

На този ден децата пишат писма на Свети Николас и му споделят най-съкровените си желания с надеждата той да ги изпълни. През нощта те остават храна на Светеца, а на следващата сутрин откриват под елхата си подаръци. 

Но денят на Свети Николас не е традиция във всички региони. В Италия няма точно определен ден, посветен на размяната на подаръци. Интересното е, че всеки регион има свой собствен Светец, който се грижи децата да получат своите подаръци и е заменил Дядо Коледа. 

През целия месец празнична атмосфера е завладяла цялата страна. В много градове присъстват типичните коледни базари, включващи различни щандове с традиционна храна, коледни сладкиши и сувенири. Коледните базари в Болцано, Рим и Ато-Адидже са сред най-големите и известните

За разлика от България, в Италия Коледа се празнува в продължение на няколко седмици до 6-ти януари – Богоявление. На този ден тримата мъдреци са пристигнали във Витлиеем с дарове за бебето Исус.

Как италианците празнуват  Бъдни Вечер и Коледа?

Бъдни вечер е познат като La Vigilia в Италия. Това е един от най-големите празници през Декември, затова местните жители организират истински пиршества. В зависимост от семейните традиции, някои хора започнат да се приготвят няколко дни по-рано. Кулминацията на празника е вечерта на 24-ти декември. 

Традиционната италианска вечеря на Бъдни вечер е без месо. Според стара католическа традиция целта е хората да пречистят тялото и душата си преди да посрещнат Коледа. Така че всички месни продукти са заменени от морски дарове и безмесни алтернативи. 

Ястията, сервирани на трапезата, варират в зависимост от традициите на съответния регион. Много често ще видите на празничната маса различни видове ризото, миди с паста, миди в бульон, риба треска, поднесена с картоф, маринована аншоа или риба тон. 

На следващия ден е Коледа! Традиционно в Италия на 25-ти семействата се събират на коледен обяд в ранния следобед. Не позволявайте на думата „обяд” да Ви подведе. Италианците винаги отделят специално внимание на храната си и подготвят наистина апетитни и изкушаващи ястия. 

Според италианските обичаи, ястията на коледния обяд трябва да бъдат 12 на брой. Сред тях често ще видите различни сушени меса и сирена, антипасти, традиционни италиански ястия като фритата и паста al forno. Типични меса, които намират място в коледната трапеза са свинско, телешко и агнешко. Наред с тях има много зеленчуци като зелен фасул, моркови, печени картофи  и пащърнак. 

След като преминете през основните ястия, е време за десерт! Традиционни коледни сладкиши са панетоне и пандоро. Те наподобяват „сладък хляб” или българския козунак. Особеното при приготвянето им е, че тестото се меси много дълго и се нуждае от повече време да втаса. Разликата между тях е, че панетонето съдържа захаросани плодове и стафиди. 

В южните региони десертът е известния „mostaccioli”. Произхожда от Неапол и има типичния аромат на канела и подправки.

А Вие къде ще отпразнувате Коледа?

Надяваме се нашето пътешествие сред италианските коледни традиции да Ви е харесало. Споделете в коментарите къде мислите да прекарате този специален празник.