Щастието ухае на палачинки

Щастието ухае на палачинки

Мека и нежна сладост, гарнирана със сладко или шоколад. Палачинките са познати в цял свят и имат множество вариации. Едни ги обичат тънички в европейски стил. Докато други са любители на пухкавата американска вариация.

В тази статия ще се отклоним малко от нашата любима италианска кухня. Вместо това ще насочим вниманието към любите на малки и големи палачинки. Но няма да Ви разкрием тайната съставка, за приготвянето им. Вместо това ще проследим тяхната история и ще Ви споделим няколко неизвестни факта за тях.

Интересното е, че историята на тази вкусна закуска може да бъде проследена стотици години назад във времето. Археологическите открития сочат, че хората в каменната ера, още преди 30 хиляди години, са приготвяли нещо подобно на днешните палачинки. Те са смиляли брашното си и са го смесвали с вода, а след това са го изпичали на омазнена скала.

Щастието ухае на палачинки

Не може да се каже със сигурност произхода и възрастта на първоначалната рецепта. Но през вековете могат да се открият стотици вариации на палачинките. Начинът им на приготвяне зависят от страната и региона, тяхната култура и съставки, с които разполагат.

Едно е сигурно – палачинките са толкова древни, че са се разпространили из цял свят. Причината най-вероятно е била, че са добър начин за използване на бързо развалящи се продукти като яйца, мляко и масло.

Древните гърци и римляни ги предпочитали подсладени с мед. В средновековието в Англия ги предпочитали ароматизирани с подправки, розова вода, шери и ябълки.

Първата официална рецепта за палачинки датира от 16 век и е била на холандски готвач. Той подробно я записва и илюстрира. След това, те стават толкова популярни, че много хора започват да ги правят с царевично брашно, мляко, масло, различни плодове и дори картофи. В зависимост от това, което им е било под ръка.

С това ще приключим тази статия. Надяваме се да Ви е било интересно да научите нещо ново за любимите палачинки.

One thought on “Щастието ухае на палачинки

  1. Определено любима закуска на всички у дома с палачинките. Но не онези дебелите, американските. А тънките вкусни палачинки със сладко от боровинки, които баба прави най-добре!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *