Кралицата сред пиците

Кралицата сред пиците

Не е тайна, че пицата е любимото изкушение на малки и големи. Независимо дали е покрита със сирена, пиперони или ананас, тя носи италианския дух в себе си.  Нейната история започва в Италия и невероятният й вкус не след дълго завладява целия свят.

Затова в тази статия ще Ви представим няколко интересни факта за една от най-известните и обичани пици. А именно – пица Маргарита.

Кралицата сред пиците

Не можем да кажем с точност преди колко време е направена първата пица. Историците предполагат, че подобни храни са се правили още през 6 век пр.н.е. А първият документ, в които фигурира думата пица е от 997 г. сл.н.е. Той е открит в Централна Италия в региона Кампания.

Оттам нататък, италианците продължават да усъвършенстват рецептата за пицата, докато не достигат до пица Маргарита.

През 18 век пицата започва да се оформя във вида, който познаваме днес – тънък блат от тесто, покрит с домати.

Има много теории как пица Маргарита е получила името си. Най-разпространената от тях е, че тази пица е дело на пекаря Рафаел Еспосито от Неапол. Той имал за задача на направи три пици, които да поднесе на крал Умберто I  и неговата съпруга – кралица Маргарита Савойска. Кралицата не просто останала впечатлена от вкуса им, но и се влюбила в една от пиците. Тя имала цветовете на италианското знаме – червени домати, бяла моцарела и зелен босилек.

Оттогава, в нейна чест тази пица е позната като пица Маргарита. И не след дълго била преоткрита от готвачи и ценители от цял свят, които и до днес я приготвят по оригиналната рецепта.

Ако и Вие сте се вдъхновили от тази история, не пропускайте да си поръчате тази любима пица от нашия сайт. И не забравяйте да следите нашия блог, защото скоро ще Ви изненадаме с много вкусни статии.

One thought on “Кралицата сред пиците

  1. Не съм почитател на месото, затова една от любимите ми пици е точно Маргарита. Доста изтересно е поднесена статията. Досега не се бях замисяла от къде идва самото име и каква е историята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *