Сладки спомени с натрошени бисквити и сирене

Сладки спомени с натрошени бисквити и сирене

Подсладете дните си с Пицария Амичи. Защото днес ще Ви заведем на едно малко по-различно пътешествие. То ще ни отведе до древна Гърция и ще ни представи един от най-любимите ни десерти. А именно, чийзкейк.

Пухкава комбинация от сирене и сладко, на която не можете да устоите. Вдъхновение от три пласта, което можете да срещнете в хиляди различни рецепти. Но едно остава непроменено – съвършения баланс между съставките и сиренето.

Но знаете ли как започва всичко?

Още от древността хората са обичали сладкото и са се стремели да създадат идеалната торта. Според историческите записки, чийзкейкът се появява за първи път в древна Гърция. Тогава хората са искали не просто да създадат перфектното сладко изкушение, но и то да им дава достатъчно енергия. Така се появява първата торта със сирене на гръцкия остров Самос.

Тогава чийзкейкът е бил много далеч от познатите днес рецепти. Използвали са се прости съставки като брашно от пшеница, мед и сирене, които били оформяни във формата на торта и изпичани.

Не е известно кога точно е бил дебютът на чийзкейка, но едно е сигурно – комбинацията толкова се харесала на местните жители, че много бързо се разпространила из цялата страна. Така започнало да се смята, че е добър източник на енергия. И дори има доказателства, че е бил сервиран на спортистите по времето на първите олимпийски игри през 776 г. пр.н.е.

Сладки спомени с натрушени бисквити и сирене

Известно е още, че гръцките младоженци са използвали чийзкейка като сватбена торта.

Писателят Атеней е авторът на първата записана рецепта за чийзкейк. Тя се появява през 230 г.сл. н.е. и е най-старата оцеляла рецепта на този сладкиш.

Когато римляните завладяват Гърция, тайната рецепта попада в техните ръце. Те я модифицират според вкусовете си и добавят натрошено сирене и яйца. За тях чийзкейкът  бил толкова специален, че намирал място на трапезата им само на празненства и като дар за боговете им.

Едва през 1000 г. сл. хр. чийзкейкът е пренесен във Великобритания и западна Европа от мореплавателите. А след това бързо се разпространява и из целия свят.

Това е само една малка част от историята на чийзкейка. Споделете в коментарите обичате ли този десерт и коя е любимата Ви рецепта за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *