Сладки спомени с натрошени бисквити и сирене

Сладки спомени с натрошени бисквити и сирене

Подсладете дните си с Пицария Амичи. Защото днес ще Ви заведем на едно малко по-различно пътешествие. То ще ни отведе до древна Гърция и ще ни представи един от най-любимите ни десерти. А именно, чийзкейк.

Пухкава комбинация от сирене и сладко, на която не можете да устоите. Вдъхновение от три пласта, което можете да срещнете в хиляди различни рецепти. Но едно остава непроменено – съвършения баланс между съставките и сиренето.

Но знаете ли как започва всичко?

Още от древността хората са обичали сладкото и са се стремели да създадат идеалната торта. Според историческите записки, чийзкейкът се появява за първи път в древна Гърция. Тогава хората са искали не просто да създадат перфектното сладко изкушение, но и то да им дава достатъчно енергия. Така се появява първата торта със сирене на гръцкия остров Самос.

Тогава чийзкейкът е бил много далеч от познатите днес рецепти. Използвали са се прости съставки като брашно от пшеница, мед и сирене, които били оформяни във формата на торта и изпичани.

Не е известно кога точно е бил дебютът на чийзкейка, но едно е сигурно – комбинацията толкова се харесала на местните жители, че много бързо се разпространила из цялата страна. Така започнало да се смята, че е добър източник на енергия. И дори има доказателства, че е бил сервиран на спортистите по времето на първите олимпийски игри през 776 г. пр.н.е.

Сладки спомени с натрушени бисквити и сирене

Известно е още, че гръцките младоженци са използвали чийзкейка като сватбена торта.

Писателят Атеней е авторът на първата записана рецепта за чийзкейк. Тя се появява през 230 г.сл. н.е. и е най-старата оцеляла рецепта на този сладкиш.

Когато римляните завладяват Гърция, тайната рецепта попада в техните ръце. Те я модифицират според вкусовете си и добавят натрошено сирене и яйца. За тях чийзкейкът  бил толкова специален, че намирал място на трапезата им само на празненства и като дар за боговете им.

Едва през 1000 г. сл. хр. чийзкейкът е пренесен във Великобритания и западна Европа от мореплавателите. А след това бързо се разпространява и из целия свят.

Това е само една малка част от историята на чийзкейка. Споделете в коментарите обичате ли този десерт и коя е любимата Ви рецепта за него.

One thought on “Сладки спомени с натрошени бисквити и сирене

  1. Имам толкова различни предпочитания за храни, но мога да Ви кажа, че чийзкейка е най-вкусния десерт, който обожавам! Той е един от най-популярните десерти в света, а комбинацията между крехкото бисквитено дъно и свежия крем отгоре, ме крара да летя в облаците. Вкусът и текстурата на чийзкейка може да варира в зависимост от рецептата и допълнителните съставки, които са добавени, като например плодове или шоколад, но пак е изключително вкусен.

    Някои хора не обичат чийзкейка и го смятат за не толкова специален и предпочитат други десерти. Вкусовите предпочитания са индивидуални и зависят от личните предпочитания на всеки човек.

    Предпочитанията на ресторантьорите във Варна, за моя радост, се препокриват и почти във всяко заведение може да немериш чийзкейкът включен в менюто с десерти. Крайният избор на десерт обикновено си зависи от личните предпочитания на клиентите, но аз навсякъде бих хапнала чийзкейк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *