Какво прави италианската кухня специална?

Какво прави италианската кухня специална?

Ако вече сте посрещали,поне веднъж, утрото на брега на Средиземноморието, със сигурност не можете да се насладите на красотата около Вас. Наистина, няма нищо по-хубаво от това да започнете деня с капучино и корнето в любимата Италия. Не е необходимо да пътувате до другия край на света, за да научите повече за италианската храна, традиции и култура на хранене.

Ние – от пицария Амичи, вярваме, че си заслужава да се докоснете до италианската кухня. Тя не само има дългогодишна история, но е и съхранила своята автентична и уникална идентичност. Неслучайно за италианците е от голямо значение какво ядат и как го приготвят.

Несъмнено, много хора са впечатлени от италианската храна, но малцина са запознати с обичаите, които са свързани с нейното приготвяне. Разбира се, те варират в зависимост от региона, но едно винаги е същото – любовта към храната. В тази статия ще Ви споделим някои интересни правила и факти, които ще направят изживяването Ви още по-запомнящо се.

Защо за местните жители храната е изкуство?

За италианците храната не е просто необходимост, а преди всичко удоволствие. Наслада за всички сетива и начин да набавите на организма си всички необходими хранителни вещества. Ето защо те обръщат специално внимание на целия процес – от избора на съставките и рецептите до приготвянето и консумацията й.

Има редица традиции и обичаи, които са обвързани с храната. Наред с тях има и няколко неформални „правила”, които правят това удоволствие по-пълноценно. И те са:

Какво прави италианската кухня специална?

Не правете нещо, което не искате

Може да Ви се стори странно, но в Италия хората следват едно просто правило: „Готви само ако и когато искаш”. Не сме сигурни дали то е породено от културни различия или желанието на местните жители да превърнат храната си в наистина невероятно изживяване. Но едно е сигурно – те вярват, че ентусиазмът, грижата и чувствата им преминават в ястията, които приготвят. И, когато те не се приготвят с желание и любов, резултатът няма да е задоволителен.

И не само – такава храна ще има ужасен вкус и ще натовари храносмилането и дори може да стане причина за лош сън. Това не означава, че избират нездравословни алтернативи и полуготови храни. Не, в тези случаи се залага на лесни и прости рецепти като салата Капрезе – домати, моцарела, нарязани и полети със зехтин, поръсени със сол, пресен босилек и риган.

Отделете нужното време

Както и преди сме Ви споделяли – за италианците всяка съставка има своето място в рецептите им. Затова отделят много време в оценка и избор не само на точните продукти и приготвянето им, а и за подреждане на масата и храненето.

При тях, дори напрегнатото ежедневие и времето, не може да ги накара да бързат. Всичко започва с прибирането вкъщи и отварянето на подходящата бутилка вино да подиша, а след това насочват енергията си в готвенето.

Всяко едно действие е премерено и за него е отделено нужното време, защото от този избор зависи какво изживяване ще получат от храната си.

Изберете правилните продукти

Повечето италианци, дори и днес, все още предпочитат да пазаруват на местно ниво. За тях големите магазини, които предлагат полуфабрикати, са нещо, което избягват. Вместо това предпочитат местните производители на зеленчуци, месо, млечни продукти, вино, сладка и други.

Те не само развиват приятелски отношения с тях, но и се доверяват на тяхното експертно мнение и ги използват като източник на вдъхновение. Понякога могат да получат от тях добър съвет, друг път – цяла рецепта. Дори най-добрите майстор-готвачи приготвят дневните си менюта на база на свежите продукти, които откриват на фермерските пазари.

Използвайте свежи сезонни продукти

Какво прави италианската кухня специална?

Неведнъж сме Ви споделяли този принцип на италианската кухня, но не можем да не Ви го напомним. Причината е, че плодовете, зеленчуците и рибата са по-вкусни и здравословни, когато са в сезон. Именно това правило превръща италианската кухня не само в любима на много хора по света, но и отличаваща се по вкус и аромат.

Хората в страната, за разлика от другите европейски страни, обръщат внимание на качеството на плодовете и зеленчуците. Тъй като култивираните в оранжерии са пълни с пестициди, те рядко прибягват до тях и предпочитат използването на сезонните

Използвайте вкусовете, не ги прикривайте

Балансиран вкус, свежест, текстура, аромат. В италианската храна всяка една съставка заема своето почетно място в чинията и, когато я вкусите, ще усетите всички вкусове. От перфектно приготвената паста през доматите и босилека до зехтина и солта.

Нито една не побеждава, защото всяка е значима за крайния резултат и изживяването, което ще Ви предложат.

Какво Ви очаква В Италия?

За италианците храната е живот. Тя е центърът на всяко семейно събиране и всеки празник е съсредоточен около споделяне на невероятни вкусове около трапезата. Неслучайно италианските думи за вкус (sapore) и знание (sapere) имат почти идентично звучене. Това подсказва, че всеки един момент от храненето трябва да бъде изживян пълноценно.

Италия има разнообразни кулинарни традиции. Много хора се заблуждават, че тя може да предложи единствено паста и пица. Истината е, че всеки регион има отличаващ се почерк, който се забелязва не само в рецептите, а и в приготвянето на храната им. Така едно ястие може да има хиляди вариации и всяка от тях да Ви предложи традиционния почерк на най-добрите майстор-готвачи.

Например – в северните части на страната, основните продукти са риба, картофи, ориз, колбаси, свинско месо и различни видове сирена. Популярни са тестените ястия с домати, както и много видове пълнена паста, полента и ризото.

Любимата пица е по-характерна за централните региони. На юг, централно място при много рецепти заемат пресните домати и рибата. Други основни продукти са каперси, чушки, маслини и зехтин, чесън, артишок, патладжан и сирене рикота.

Какво прави италианската кухня специална?

Виното заема почетно място в тази кухня. Страната е дом на някои от най-известните лозя в света. Интересен факт е, че най-старите следи за приготвяне на вино са открити в пещера близо до югозападния бряг на Сицилия.

Има и градове, които през годините са били завладявани от различни народи и това е повлияло значително на стила на готвене и използваните продукти. Като Сицилия, в която кус-кусът и бадемите са главни герои в много чинии.

Въпреки че е запазила автентичността си, италианската кухня има и малки нюанси на други култури през годините. Все пак, вино, различни сирена и паста са важна част от тази кухня. Пастата се предлага в широка гама от форми, ширини и дължини, включително често срещани форми като пене, спагети, лингвини, фузили и лазаня.

А Вие обичате ли италианската кухня?

Споделете с нас любимото си ястие в коментарите. И не забравяйте да следите нашия блог, защото скоро ще продължим да пътешестваме по бреговете на Средиземноморието.

Не пропускайте да опитате и любимите си италиански вкусове, доставени до вратата на дома Ви от пицария Амичи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *