Италиански изкушения с морски привкус

Италиански изкушения с морски привкус

Италианската кухня е една от най-известните в света не само, защото е изключително вкусна и разнообразна, но понеже е събрала в себе си цяла палитра от вкусове и аромати. Тяхната храна е смела, богата на текстури и задоволяваща, но без да е тежка. Историята й датира още от римското господство, но въпреки това рецептите й продължават да се развиват и видоизменят. За местните жители приготвянето на храна не се свежда само до прости съставки, които се съчетават по различен начин за определените рецепти, а е вековна традиция, устояла на времето. Италия е една от държавите, които е успяла да запази и съхрани обичаите си в модерното общество. Тя е единствената страна, която е приела специален закон, за да защити името и рецептите на традиционните си пици. В него се определят какви продукти и подправки трябва да се използват, съотношението им и точната технология, по която трябва да се приготви пицата, за да може да се нарече италианска пица. Затова и кухнята й се слави с традиционния си вкус предложен в разнообразните си рецепти, които могат да задоволят различните предпочитания и вкусове на хората.

Несъмнено сред най-популярните италиански ястия са пицата, лазанята и макаронените изделия, но не трябва да забравяме ризотото, както и разнообразните средиземноморски деликатеси, които всеки изкусен майстор готвач може да превърне в същински шедьовър. Някой от Вас могат да останат изненадани, но рибата и морските продукти са един от основните герой в кухнята на Италия, независимо дали се използват свежи или консервирани в масло, като сардините. Местните жители са големи почитатели на консервите и вярват, че при готвенето трябва да се отделя колкото време е необходимо, за да се постигне съвършеният вкус.

Причината италианците да обичат толкова много рибата е, че тя е много полезна. Рибните продукти съдържат омега три мастни киселини, които оказват положително действие върху функциите на мозъка и помагат за концентрацията. Консумирайки риба няколко пъти през седмицата паметта Ви ще стане по-силна и ще намалее риска от развитието на различни заболявания като Алцхаймер. Морските продукти също предотвратяват появата на сърдечни заболявания, рак на дебелото черво и развитието на лош холестерол. Препоръчва се да се консумира риба и по време на бременност. Тя спомага за умственото развитие и моторните способности на плода и предотвратява следродилната депресия у майките.

Рибните продукти намират своето широко приложение в италианската кухня. Те могат да бъдат открити както в рецептите за приготвянето на различни видове макаронени изделия и ризото, така и в ястия, където те са основната съставка.

Baccala mantecatо

Представлява крем или смес за мазане, който се прави с риба треска и мус от зелени подправки. Рибата се внася в страната от студените северни морета. Тя се осолява и след 4 дни излишната сол се отстранява и получената заготовка се суши на открито. Преди да започне процеса на обработката, е важно треската да се накисне в студена вода.

Това е традиционна рецепта от региона на Венеция и е лесна за приготвяне, стига да имате правилните състави. Тя се появява през 15 век, благодарение на капитан Queriniр който се завръща в родния си град след корабокушение в Лофтен, Норвегия. Там той открива, че рибата може да се запази по-дълго време, ако бъде изсушена. След като съгражданите му научават за този нов начин за обработка, те започват да интегрират идеята в кухнята си и много бързо се появяват разнообразни рецепти. Baccala mantecatо веднага изпъква с невероятния си вкус и се превръща в едно от любимите ястия в Италия. Във всички венециански рецепти „Baccala“ означава сушена треска, а не солена.

Sarde in Saor (Marinated Sardines)

Името на това ястие се превежда: „Мариновани сардини“ или „Сардини в сладко кисел сос“. Обикновено се сервира заедно с биголи в салца и просеко. За първи път е приготвено през 16 век за празника на Феста дел Реденторе в чест на чудодейното изцеление от чумата. Има теории според, които тази рецепта е възникнала много по-рано, но едва по време не фестивала е добила популярност.

Традиционното Sarde in Saor се приготвяло от рибарите на лодките им като средство за запазване на рибата за по-дълъг период. Първоначално се приготвяло със сардини, брашно, лук и оцет. Лукът и оцетът придавал на рибата специфичен вкус и точно затова успял да завладее сетивата на гражданите. По време на Ренесанса хората започнали да добавят към рецептата стафиди и кедрови ядки, за да подсладят вкусът на ястието. Днес употребата на тези две допълнителни съставки се счита за зимната версия на рецептата, но се използва и през цялата година.

Zuppa di Pesce

Не е изненадващо, че Zuppa di Pesce или преведено: „Рибена супа”, е ястие, което можете да намерите из цяла Италия. Съществуват различни видове, като всеки регион добавя по нещо малко, но точно това превръща рецептата му в уникална симфония от вкусове и аромати. В Тоскана е известно като „Cacciucco”, а на Адриатическото крайбрежие го наричат: „Brodetto”, което се превежда като „Малък бульон”. Можете да откриете вариациите му дори в Абруцо, където името му е: „Zuppa di pesce”. Въпреки че това ядене се нарича супа, то по-скоро е яхния.

Говори се, че това ястие е било отново измислено от рибарите, които в дните преди появата на хладилниците са се нуждаели от удобен и бърз начин, по който да приготвят непродадената риба от дневния си улов. Те поставяли всичко във вода и добавяли ароматни подправки и, ако можели да си позволят, бяло вино. Когато доматите се разпространили в Италия, те били включени в много от местните варианти на рибената супа.

Най-простата и чиста рецепта за рибената супа е неаполитанската „Zippa di pesce”. В нея главните съставки са разнообразни морски дарове, задушени за кратко в обикновена марината. Но не позволявайте простотата да Ви заблуди – вкусът на това блюдо е невероятно, както и всичко останало в средиземноморската страна.

Опитахме се да Ви представим, разбира се само накратко, с обичайте и развитието на италианската кухня, както и с няколко традиционни рецепти. Искахме да Ви запознаем и запалим по уникалното излъчване на ястията им. Да Ви пренесем извън границата на представите Ви, за да усетите и Вие средиземноморския привкус и красотата на тази кухня. Защото ние сме вече пристрастени и нищо не може да ни спре да опитваме и да приготвяме тези рецепти – събрани и променяни с много любов. Не се съмняваме, че ако ги опитате и Вие ще станете един от многото почитатели на тази страстна и запомняща се кухня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *