Историята на спагетите

Историята на спагетите

Знаете ли откъде произлизат спагетите?

Може би и Вие сте сред хората, които като чуете „макарони” в съзнанието Ви изплува далечна Италия. Спагетите са сред най-популярните италиански ястия, но те не произлизат от Италия, а от Китай. Това се основава на доказателството, че първите пшенични мелници са открити именно там. Твърди се, че Марко Поло се е натъкнал на нудлите (макаронени изделия) по време на неговото пътуване до Китай през 1274 и е пренесъл идеята за тях в Италия. Според други теории Марко Поло просто е преоткрил идеята, която е била популярна около 400 година преди Христа, по време на Римското господство, когато се е смятало, че пастата се готви във фурна, както италианците правят лазанята.

Известно е, че след възкачването на Юлий Цезар населението на Рим се увеличава изключително бързо на около 1 милион и 500 хиляди души. Така се е появил и проблемът с ежедневното хранително снабдяване. Трудността идвала не от доставянето на продуктите, а в съхраняването им, едно време дори зърното се съхранявало трудно. Пшеницата най-често се раздавала на гражданите или се продавала на символични цени и от нея гражданите си правели хляб с мая. Затова се появила необходимостта, да се измисли начин, с който да се запазва за по-дълго време брашното.

Откритието скоро било направено: хората намерили нов начин за запазване на брашното. Започнали да го смесват с вода и го правели на тесто, а след това го режели на тънки ивици и го слагали на слънце, за да изсъхне. Вече изсушените ивици можели да бъдат запазени за цяла година. Това откритие позволява на пастата да стане изключително популярна в Италия – евтина, запазва се дълго време, следователно може да се транспортира на големи разстояния, лесна за приготвяне.

През 2005 година учени от Китай правят откритие – артефакт, който изглежда като паста. Информацията е публикувана в архиелогическия сайт Lajia. Открито е глинено гърне с: „жълти нишки дълги 50 см“, които най-вероятно са били закопани по време на катастрофално наводнение. Твърди се, че намерените нишки са на около 4000 години. Намерените в гърнето нудли са направени от просо и се смята, че просото се е използвало в Китай, докато не е започнало отглеждането на пшеницата.
Изследователите твърдят, че с това откритие се слага край на античното разногласие и показва, че макароните са произведени за първи път в Китай. Вследствие на това откритие се разкрива произходът на пастата и теорията на Марко Поло става мит.

Трудно е да се определи как точно са били разпространени спагетите по света, защото за разлика от луксозните храни, за храната на бедните няма точно документирани факти. Твърди се, че спагетите са станали известни в резултат от арабските нашествия в Северна Африка и нахлуването им в Сицилия през 8 век. Арабите закупували храни по време на нашествието си и ги разпространявали. Макаронените изделия станали една от най-популярните храни, тъй като били евтини, лесни за обработка и осигурявали енергия. Сушената паста е обработена свежа паста, която е много удобна за дълги плавания и пътешествия. Маврите били напористи и завладели много части от света. Спагетите се разпространили по това време и на остров Сицилия, който бил арабска колония. Смята се, че думата: „Макарони“, произлиза от сицилианския диалект maccarruni, което означава обработено тесто. Сушената паста била считана за перфектната храна за околосветските пътешествия и така се разпространила по света.

Първата рецепта за спагети е била записана през 15 век, като в същото столетие излиза и книгата на отец Секчи, които е бил библиотекарят на Ватикана. Там са били преставени основните типове паста и начините им на приготвяне. Книгата пожънва голям успех и за 30 години е имала шест издания, което е рекорд за тогавашното ниво на грамотност. С появата на вилицата в Италия, пастата трайно се настанила в менюто на италианците. Икономическата криза, подпомага разпространението на макаронените изделия, защото по това време те вече били достатъчно евтини за масова употреба. Потокът от емигранти към Новия свят допринесъл за тяхното по-нататъшно разпространение.

В началото на 16 век в Италия се създават асоциации на производителите на макарони със строги правила и норми. В Лигурия наричали готвачите на спагети: „Маестри фиделари”, а във Флоренция: „Вермичеллари”. Няколко години по-късно, Катерина Медичи донася пастата във Франция, заедно с нейната армия от готвачи, които трябвало да обучат французите как да я готвят. Тя освен това научава французите да ядат с вилица, което предполага, че вилицата е създадена единствено с цел да се ядат спагети с нея. Така с разпространението на спагетите се разпространява и вилицата. А с появата на машините за производство на тестени изделия, през 17 век, се увеличила продуктивността и макароните започнали да се произвеждат в огромни количества.

Пастата достига до Америка, в края на 19 век, благодарение на имигранти от Кампаня, Силиция, Калабрия и Абруци. Имиграцията осигурила внасянето на сравнително евтиния италиански стил на хранене. Макаронените изделия били между най-евтините храни за внос, понеже те имали дълъг период на съхранение. По това време Америка била също под влиянието на Великобритания и висшата кухня..

В Обединеното кралство, макароните достигат едва в средата на 20 век. По това време там е нямало вилици и яденето на тестени изделия е било изключително трудно. Англичаните определили спагетите като: „неправилно ястие”, понеже имали ниско съдържание на протеини. Според тях пастата не можела да се сравнява с печеното говеждо и яйца.

Спагетите често са определяни като женско ястие, защото са били внесени във Франция от жена. Вилиците също са били използвани от жени и са били забранени на морските кораби до 1900 година. Освен това мъжете, като любители на месото, не били доволни от ниското съдържание на протеини в макаронените изделия. От друга страна, за тези, които имали по-малко пари, пастата е била очевидно по-добрият вариант. По това време на чуждестранните храни се гледало с лошо око и затова много хора са били скептично настроени към макароните.

За разлика от тогава, в днешно време хората търсят новото, странното и са склонни да опитват нови храни и идеята за екзотична храна им харесва.

Очаквайте скоро и следващата статия посветена на спагетите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *