Италианска кухня

Eсен на Средиземноморието – 2 част

Италианската кухня е много повече от вкусна и добре изглеждаща храна. Тя е вдъхновение, което превръща есента в истински кулинарен шедьовър. А в Италия всеки регион придава уникален характер на сезонните плодове и зеленчуци.

В тази статия ще завършим едно приключение, което започнахме преди време. В нея ще Ви отведем отново до бреговете на Средиземноморието и ще Ви запознаем с още няколко интересни съставки.

Смокините и бодливите круши намират място в много есенни рецепти. В Италия те се консумират не само пресни или за направата на различни сладка, а и в основни ястия. В някои региони те са незаменима част от аперативите и предястията. Съчетават се добре с прошуто и други меса.

Интересно за  бодливите круши е, че италианското им име е fichi d`India. Буквално се превежда като индийски смокини. Историята им е свързана с Христофор Колумб, който слизайки на американския бряг, вижда този странен плод. И веднага решава, че очевидно е достигнал Индия.

Днес бодливите круши са любима сезонна съставка в Сицилия, където се консумират предимно за закуска, но намират място и в много рецепти за торти и напитки.

Гроздето е сезонен плод, който е на почит в Тоскана. Регионът е известен с множество лозя и производство на вино. Наред с това то се използва и за направата на емблематичната гроздова фокача.

Гроздовата фокача се прави от гроздови зърна, които не са достатъчно добри за производството на вино. Този плосък хляб произхожда от миналото, когато в селските региони е важело правилото, че храната не бива да се хвърля.

Гроздовата фокача е перфектното съчетание между сладко грозде, балансирано от солено тесто, овкусено с розмарин, сол и зехтин.

Това са само няколко от най-използваните сезонни съставки. Следете нашия блог, защото скоро ще Ви споделим още вкусни есенни изкушения от Италия.

One thought on “Eсен на Средиземноморието – 2 част

  1. Статията представя много интересни и вкусни сезонни съставки от италианската кухня. Това е само малка част от богатството и разнообразието на италианската гастрономия. Италия е известна със своята любов към храната и готвенето, като всеки регион има своя уникален вкус и кулинарен стил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *