Кюнефе, Amici

Кюнефе – вкус от Ориента

Неповторима сладост и вкус от Ориента. Кюнефето е сладкиш, който ни изпраща на пътешествие далеч от познатата ни Италианска кухня. Вдъхновени от Вас – нашите клиенти, ние от пицария Амичи го включихме към сезонното ни меню. Не пропускайте да го опитате, а докато чакате, тази статия ще Ви запознае с този прекрасен десерт.

Кюнефето е хрупкав сиропиран десерт от кадаиф с пълнеж от сирене. Пълнежът може да бъде и от друг млечен продукт – обезсолен кашкавал или извара. Приготвя се и се сервира в много плитък, кръгъл метален тиган, който е специално предназначен за него.

То е един от традиционните сладкиши, характерни за Левантийския регион-Южна Турция, Ливан, Палестина, Йордания, Сирия, Израел и Египет. Добре познат в турската кухня, той се нарежда редом до познатите в цял свят баклава и шекерпаре.

Никой не може да каже с точност, откъде произлиза това сладко изкушение. Според някои легенди той се появява за първи път през 15 век в Египет, докато други ни връщат в далечния 10-ти век в империята на Омаядите.

Други източници твърдят, че произлиза от югоизточните части на Турция, граничещи със Средиземно море. И макар че много градове се борят да бъдат признати за първоизточник на този сладкиш, историците посочват град Хатай в днешна Турция.

Разбира се, всеки град в Турция има своя уникална вариация на този десерт.

Интересен факт е, че палестинците смятат, че кюнефето произлиза всъщност от Набул, заради използването на бяла саламура в много от вариациите на рецептата.

Но, в която и страна да отидете, сладкишът има едни и същи основни съставки – захар, сирене, шам фастък, розова вода и каймак. Интересна вариации са рецептите, в които се използват кори за баница, юфка и грис тесто.

Особеност на кюнефето е, че в турските ресторанти се сервира горещ, току-що изкаран от фурната, за да остане центърът мек и течен.

Това са само някои от най-интересните факти за този десерт. Не пропускайте да го опитате още СЕГА в пицария Амичи или да го поръчате за вкъщи.

One thought on “Кюнефе – вкус от Ориента

  1. Изключително вкусен десерт на мен лично ми е един от любимите десерти! Много се радвам, че вече го предлагате и във вашата пицария в най-скоро време ще ви посетя, за да се насладя на този прекрасен десерт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *