Два интересни факта за италианския сладолед

Два интересни факта за италианския сладолед

Лятото – сезонът на сбъднатите мечти и безкрайните ваканции. Най-подходящото време да се излегнем под чадъра на плажа и да похапнем любимия сладолед. Ако и Вие нямате търпение да почувствате морския въздух, може би е време да си оправите багажа и да поемете към новото приключения. Докато уреждате пътуването, ние ще Ви пренесем към Италия и ще Ви поговорим за една от най-любимите ни теми. А именно – джелатото.

В предните си статии сме споменавали, че италианския сладолед е един от най-популярните десерти на Средиземноморието. Но този път ще задълбаем малко темата и ще Ви споделим два интересни факта, които не знаете за него.

Малко известен факт, е че първоначално джелатото е приличало по-скоро на сорбе, отколкото на сладолед.

Джелато - вкуса на Италия

Въпреки че историята за произхода му е неясна, има различни сведения от древността. Например древните народи в Китай и Египет са добавяли плодове и сол към снега, превръщайки го в студен десерт. А след тях, римляните се вдъхновили и измислили безброй подобни рецепти. Едно обаче е сигурно – в тях не се съдържало мляко. Затова може и да заключим, че първоначално джелатото е приличало повече на сорбе.

Всички знаем, че Италия е страната на джеалатото. Но знаете ли, че…

Първата сладкарница за джелато е отворено от сицилиански рибар и готвач през 1686 година в Париж. Франческо Прокопио де Колтелли бил известен готвач от Палермо, които измисля първата машина за сладолед. Той открива своето заведение в сърцето н Париж и не след дълго неговия студен десерт – джелато, придобива популярност в цял свят.

С това ще приключим тази статия. Надяваме да сте научили нещо ново за италинското джелато, което всички обичаме. Следете блога ни, защото скоро ще си поговорим отново за любимите италиански десерти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *