Интересни факти за италианските сирена – 1 част

Интересни факти за италианските сирена – 1 част

Несъмнено всички са чували и обичат най-популярните италиански сирена като пармезан, моцарела и проволоне. Това е само една малка част от продуктовото разнообразие, което Италия може да Ви предложи. 

А знаете ли, че в страната се произвеждат над 400 вида сирена и местните жители консумират средно по 22 килограма сирене годишно? Звучи страшно много, нали? Интересен факт е, че 70% от млякото в Италия се използва за производство на сирене. 

С хиляди традиционни разновидности, Италия предлага най-голямото разнообразие от сирена в света. А историята им е толкова дългогодишна, че 34 от видовете сирена са със статут на защитени от Европейската комисия. 

Търсите нови дестинации за Вашето следващо пътуване? В тази статия ние, от пицария Амичи, ще Ви вдъхновим за ново кулинарно приключение. Ще започнем, като Ви върнем в миналото и Ви споделим интересни факти за производството на сирене. 

Интересни факти за италианските сирена – 1 част

Каква е историята на италианското сирене?

Няма значение дали го харесвате или не, сиренето си е кралят на всяка италианска трапеза. Местните жители го консумират всеки ден – като мезе, с хляб, с паста, в пицата и дори в много основни ястия и десерти. Отлежало или прясно, то е важна съставка за много традиционни рецепти.

Сиренето има дълга и древна история. Някои истории за неговото създаване и произход може да са малко неясни или изгубени във времето, но едно е ясно – без съмнение, италианците притежават страст към храната и са способни да създадат сирена, обичани по цял свят. 

Все пак, специалистите смятат, че още през праисторическия период, хората са открили случайно как да произвеждат сирене. Например египтяните са били любители на козето сирене и тодори е често споменавано в Библията. 

Гърците и римляните са били страстни производители на сирене. Те са отговорни за въвеждането на производството на твърдо сирене в много европейски страни. Много римски домове са имали специална кухня, предназначена за производство на сирене, наречена „caseale”, където сирената са били съхранявани и отлежавали. 

Италианската дума за сирене: „formaggio” намира своите корени от Средновековието. Тук лингвистите подчертават, че тя започва да се среща често през 13-ти век и произхожда от старофренското „fromage“. То от своя страна е заимствано от латиския термин „formaticum“, което означава „въведен във форма”. 

Интересни факти за италианските сирена – 1 част

През този период овцете, козите и кравите са били безценно богатство на фермерите. Те рядко ги убивали за месо и предпочитали да се възползват от възможността да използват животните за мляко и производство на сирене. Причината била, че този продукт е хранителен, евтин и леснодостъпен източник на протеин. Сиренето било най-добрата алтернатива за хората, които нямали възможност да консумират редовно месо.  Затова почти всяко домакинство на село гледало животни и произвеждало сирене. 

Историкът Масимо Монтанари подчертава, че в средновековието този продукт е сред най-често споменаваните храни. Това доказва, че е било дълбоко свързано с културата и традициите на италианците. 

Може би, сиренето щеше да остане храна на селяните и фермерите, ако не бяха монасите от Северна Италия. През 1135 година, когато е основано абатството Киаравале, те започват процес на обезлесяване. Целта била да превърнат по-голямата част от горите в земеделска земя. 

Създавайки усъвършенствана напоителна система, тази местност бързо се превръща в подходяща за отглеждане на фуражи, зърнени култури и животни. Така се появява проблемът къде да съхраняват големите количества мляко. 

Решението било да започнат производство на сирене. По този начин се появява едно от най-популярните италиански сирена – грана.  

Дотогава производството било ограничено до пресни сирена, които, въпреки че издържали по-дълго от млякото, имали доста ограничен срок на годност. Тогава на монасите им хрумнало да варят млечната извара по-дълго време, за да получат по-гъсто сирене, което може да зрее и да се съхранява по-дълго време. Нарекли го „caesus vetus”, което буквално се превежда като зряло сирене, а днес е познато под името: „grana padano”.

Всички тези исторически факти, ни дават възможността да твърдим, че италианците са най-обичаната нация в света. Те са известни най-вече с производството си на пармезан, моцарела и рикота. Например, моцарелата е най-консумираното сирене в САЩ с 40% от всички закупени сирена в страната. 

Интересни факти за италианските сирена – 1 част

А знаете ли, че…?

През Средновековието лекарите били наясно, че в сиренето се съдържа голямо количество калций, който подпомага заздравяването на костите. Затова препоръчвали на пациентите си да консумират поне веднъж на ден сирене. Така италианците развили навик да ядат сирене в края на всяко ядене. 

Според историците има повече от 20 вида сирена, които са създадени за първи път през Средновековието. Освен grana padano и горгонзола, не можем да не споменем и Монтасио. 

Това е планинско сирене, направено от краве мляко, произведено в Североизточна Италия в регионите Фриули-Венеция Джулия и Венето. Този вид е получил името си в края на 18-ти век и производството му е започнало в абатство Моджо Удинезе.

Моцарелата е била позната още от гърците, населяващи Южна Италия през 6-ти и 5-ти век преди новата ера, но получава името си чак през Средновековието. Тогава хората започват да свързват това сирене с действието „mozzare”, което буквално се превежда като „нарязване”, необходимо за приготвянето на единична моцарела от по-големи парчета извара. 

Според историческите сведения, този вид се произвеждал в абатство Сан Лоренцо в Капуа, в провинция Казерта в Кампания. През Средновековието монасите го предлагали на всички поклонници, които са минавали оттам. 

Друг интересен факт е, че в Италия Свети Луций е покровителят на производителите на сирене. Той е живял през 13 век и се е грижел за животните на богат търговец. От млякото произвеждал сирене, което раздавал на бедните. За това „престъпление” е бил наказан със смърт от властите. Години по-късно е бил признат от църквата за Светец.

А вие какви интересни факти знаете за сиренето?

Споделете ги с нас в коментарите и не забравяйте да следите нашия блог. В следващата част ще Ви запознаем с някои от най-впечатляващите италиански сирена, които си заслужава да опитате.

Не пропускайте да разгледате и нашите вкусни предложения и да ги поръчате за своя обяд или вечеря. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *