Най-странните пици в света

Най-странните пици в света

Всички знаем за пицата – италианският вкусов шедьовър, който не оставя никой равнодушен. Започнала своята история от Италия със светкавична бързина, тя обира овациите в цял свят, независимо от населението и кулинарната култура на страните. Разнообразието от продукти и подправки, с които се приготвя се променят непрекъснато и задоволяват всякакви предпочитания и вкусове. Тя е любимата храна на хора от всички възрасти. В нейната родина – Италия, Италианския парламент приема специален закон за Традиционна италианска пица като определя точните съставки и начинът ѝ на приготвяне, само определените продукти могат да отговорят на определението. Разнообразието от нейните видове е голямо, но най-известните ѝ разновидности са: “Маргарита”, “Калцоне”,  “Капричоза”, “ Четири сирена”, “Диавола”, “Руколино”, “Салами” и други. Предпочитанията на вегетарианците към продукти без месо също могат да бъдат задоволени с вегетарианска пица, чиито основни продукти са зеленчуците.  Пицата е черешката на тортата в италианската кухня, а вече и във всяка друга. Предпочитана е от всеки, защото си я набавяме от заведенията за бързо хранене, които са широко разпространени и лесно достъпни. По пътя към вкъщи, след дългия работен ден, или просто като следобедна закуска – вариантите са много и всички удобни за нас.

Първите сведения за нейното приготвяне варират още от древността и са свързани с живота на древните гърци и римляни. С първото пренасяне на домата като продукт в Европа през 1522 г., в Неапол се появява и нейният първообраз. Както знаем разнообразието от продукти за приготвянето ѝ е огромно, но като основен и задължителен продукт може да бъде именно доматът, който находчиво е бил осигурен в страната. През 17 век се появяват специални готвачи, които приготвят пици за италианските селяни. Тя се превръща в любима храна на съпругата и на самия крал на Неапол – Мария Каролина Лорена, а по–късно и на италианския крал Умберто I. В другите страни като САЩ, тя навлиза в кулинарията през втората половина на 20 век в Чикаго през 1957г. Започват да се разпространяват широко и пиците под формата на полуфабрикат.  С течение на времето и нейното непрестанно развитие на изключително харесвано ястие, започват да се създават и първите специални ресторанти, наречени пицарии. В страните от Азия, тя се предпочита приготвена с морски дарове и различни видове риба.

Развитието на пицата продължава и до днес не само в кулинарията. Нейният характерен вид започва да се използва по всякакъв начин в съвременната индустрията – като щампа върху дрехи, десен за спален комплект, или дори под формата на бижута. Готварството ни предлага още една поредна новаторска идея като например направата на торта от пица. Наред с всички други рекорди в кухнята из различни места по света, и тук можем да поговорим и отделим време на някои рекорди в направата на пици и за такива, които са най–странни и атрактивни по вид и съчетания на продукти. Едни от тях са бургерът и пицата.

Най–големият бургер в света е бил предложен в заведение Big Bob`s Texas Belt Buster през юли 2006 г. в Bob`s BBQ and Grill, намиращо се на плажа Патая в Чонбъри Тайланд. Той е бил 35.6 килограмово чудовище. Бургерът струва 23.95 щатски долара. Всеки клиент поръчал бургера е имал правото да получи парите си обратно в рамките на 3 часа. Ако успее да изяде целия сандвич получава и табелка с името си и сертификат, който да използва за бъдещи посещения в заведението. Все още никой не е успял да се справи, най–бързото регистрирано изяждане засега е в рамките на 8 часа.

Друг интересен рекорд в сферата на бързото хранене е свързан с направата на най–големия блат за пица и неговото завъртане. Томи Гемигнани от САЩ въртял във въздуха 500 кг. тесто в продължение на 2 минути, за да оформи блат за направата на пица, широка 83.33 см в търговски център Америка в Минеанаполис.  Датата е 20 април 2006 г. по време на филмиране на седмицата на рекордите на Гинес за канал Food Network. На същия ден, по време на същото събитие, Джо Карлучи поставя нов рекорд за най–високо изхвърляне на блат за пица като използва 567 г. тесто и постига височина от 6.52 м.

Сред рекордите в кулинарния свят се нарежда и този за най–голяма пица в света. Той е подобрен през 2012 г. в италиански ресторант. Пицата е класическа  “Маргарита”. Но за направата ѝ биват използвани огромни количества продукти – 9 тона брашно, 4536 кг. доматен сос, 3992 кг. сирене моцарела, 675 кг. маргарин, 25 литра оцет 250 кг. сол и 100 кг. маруля. Диаметърът на пицата рекордьор е 40 метра и тежи 23 250 кг. За приготвянето и са се погрижили петима италиански готвачи в рамките на 48 часа. Тя е била дарена на местни приюти за бездомни животни. Пътувайки по света или информирайки се от редица наръчници в интернет, няма как да не забележим поне едно ястие, което за нас е странно, но според културата и обичаите в дадена страна е традиционно и вкусно. Като се започне от пълнена камила, свински бузи, или ястие от петелски гребени и се стигне до сладолед с вкус на чесън – разнообразието е голямо. В тази насока има и редица пици, които се отличават по вкус и съставки от традиционните.

Такава е пицата Zucchini, която може да се сервира под формата на хапки или в питка от дюнер. За направата ѝ се използват тиквички, лимонов сок, чесън и козе сирене. Вкусът и определено ще бъде по – тръпчив. Може да се гарнира с босилек.

Друга различна пица е тази с пресни плодове и крема сирене с аромат на босилек и лимон. С нея определно ще впечатлите феновете на пицата и нетрадиционното в кухнята.

Пицата с пилешки хапки е друг вид странна идея, която да опитате. При нея хапките са във формата на динозавър.

Други нетрадиционно приготвени пици са тези със сладолед, в комбинация с парчета шоколад, панирана, с картофи или ориз. В много от чудатите пици се преплитат именно различните вкусове на сладкия шоколад със соления доматен сос, или продукти, които по принцип изглеждат несъчетаеми в кухнята. Именно смесването на различните вкусове и подправки гарантират едно екзотично вкусово усещане, което всеки по-смел почитател в кухнята би рискувал да опита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *