Какъв е етикетът в ресторантите в Италия?

Ако обичате да пътувате – Италия е Вашето място. Забележителни градове с вековна история и богато културно наследство. Но това са само част от нещата, които може да Ви предложи страната. Както вече знаете – италианците приемат храната изключително сериозно. Всеки регион и град си има своите уникални рецепти и специалитети, с които се гордее. За туристите странстването из италианската кухня може да се окаже истинско приключение. Но за да го изживеете пълноценно трябва да знаете как да се държите правилно.

Етикетът в ресторантите в Италия

Всичко започва с влизането в ресторанта. Прието е винаги да се поздравява официално – Buongiorno (преди 15:00 часа) или Buonasera (след 15:00 часа). Съветваме Ви да се въздържате от употребата на Ciao, защото с него е прието да се поздравяват хора, които познавате.

Обърнете внимание, че в Италия се смята за неуважение да гледате в телефона си или да говорите по него, докато сте на масата. Затова, ако Ви се наложи по-добре излезте навън, защото в някой ресторанти поведението Ви може да се приеме като грубо и невъзпитано. По същия начин могат да реагират, ако извадите пакет носни кърпички или започнете да си чистите зъбите с клечка за зъби.

Ресторантите от по-висок ценови клас никога не сервират минералната вода в пластмасови бутилки. Тя се сервира в стъклени чаши и кани. Много често срещано е сервитьорът  да попита дали желаете вода още преди да сте разгледали менюто. Менютата са лесни за разбиране, ако се справяте добре с английския език. В повечето случай са разделени на 5 основни секции – предястия, супи и тестени изделия, месо и риба, салати и десерти.

Етикетът в ресторантите в Италия - пицария Амичи

Важно е да знаете, че сервитьорите няма да Ви донесат сметката, докато не я поискате дори да сте последните хора в ресторанта. Когато сте готови да платите поискате „il conto”. Не всички ресторанти приемат кредитни карти, така че си пригответе пари в брой.

С това ще приключим тази статия. Надяваме се да Ви е било интересно да се докоснете още малко от италианската култура. Но ако искате да опитате нещо традиционно и необикновено вкусно, заповядайте в пицария Амичи и ние ще се погрижим за Вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − единадесет =