Какво не знаете за италианската кухня

Какво не знаете за италианската кухня?

Лятото е почти към своя край, но това не означава, че нашите приключения ще приключат. Ние, от пицария Амичи, сме любители на грациозно красивата и вкусна Италия. Затова ще продължим не само да изкушаваме сетивата Ви, но и да Ви представяме нейното културно и кулинарно наследство. Сезонни съставки, уникални рецепти и много вкус!

Готови ли сте да се разходите по бреговете на Средиземноморието и да научите нещо ново за италианската кухня? В тази статия ще се фокусираме на интересни факти за италианската кулинария, които остават на заден план.

Знаете ли, че…?

Италианците приемат работата в кухнята много сериозно и за тях е въпрос на чест всяко ястие да бъде приготвено до съвършенство. Тук се включва не само правилната подготовка на заготовките, но и самото приготвяне и аранжиране на чиниите. Затова в много професионални кухни, можете да бъдете уволнен, ако не носите част от униформата си или не следвате точните рецепти.

Да се храните в Италия може да Ви се струва непринудено, безгрижно занимание, но в действителност за италианците това е сложна игра на обноски. Според Джовани Дела Каза, те датират поне от 16-ти век и няма значение дали става въпрос за обяд при роднина или вечеряте в семеен ресторант.

Най-интересното от тях е, че ако сте поканени от някого да се храните заедно, трябва да изчакате той да каже: „Buon appetito!“, преди да започнете да се хранете. Българският еквивалент е: „Хайде да ядем!” и важи както за храната, така и за напитките.

Друга особеност е, че антипастите са винаги на първо място. Антипаста буквално се превежда като „Преди хранене” и обикновено става въпрос за студени храни – деликатесни меса, зеленчуци, маслини, различни видове сирена, гъби и деликатеси.

Повечето ресторанти сервират това като предястие. Всъщност дъските за местни предястия, които са често срещани в Америка, са пренесени като идея от Италия.

Какво не знаете за италианската кухня

Три интересни факта за италианската кухня.

В наши дни чесънът е много популярна съставка, която много хора в България слагат в яйца, сосове и дори спагети. Много хора го свързват с италианската кухня, но всъщност той не е често срещан в местните рецепти. Въпреки че много ресторанти в Италия предлагат чеснов хляб в менюто си, той почти не присъства като съставка в ястията им.

Интересен факт е, че италианците подправят храната си само за вкус и това никога не е в големи количества, както много хора в България са свикнали. Залагат предимно на пресни и качествени продукти, с които да овкусят храната.

Затова италианските храна и напитки са известни със своето превъзходство.

Друг интересен факт е, че според последните проучвания за 2022 година в Италия – един италианец изяжда средно 23 килограма паста годишно. Да, това е доста!

Неслучайно пастата и ястията с паста са едно от първите неща, които хората от останалите краища на света се сещат, когато стане въпрос за Италия. Разбира се, пицата също е важна за кулинарния свят и културата на страната.

Ако си мислите, че и в други страни хората консумират толкова много паста, грешите. Според същото проучване, в Америка и Франция един човек консумира средно едва 8 килограма паста годишно.

Тази разлика е поразителна, но имайки предвид богатството на кухнята и хилядите разновидности от рецепти в регионите, не е изненадваща.

Следващият факт може да Ви шокира, но няма да видите в Италия комбинация от спагети и пасти. Това всъщност не е италианско ястие. Местните жители не правят наистина тестени ястия, гарнирани с месо. Обикновено предпочитат тази комбинация за ястия „al forno” – печени на фурна.

Италианците също не приготвят и пиле с паста. Този тип месо не е популярно за района на Средиземноморието и рядко ще го срещнете в паста или тестени ястия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *